KenniscentrumBehandelingen › Osteoporose-behandeling › Osteoporose-behandeling

Osteoporose-behandeling

Wanneer we ouder worden verliezen onze botten hun stevigheid, doordat de botmassa (hoeveelheid bot) en de structuur van de botten verminderen. Soms worden botten erg broos (poreus). Dit wordt osteoporose genoemd, oftewel botontkalking. Hierdoor is er een grotere kans op een botbreuk, van bijvoorbeeld een heup of pols, en het inzakken van rugwervels. Om de kans op een (nieuwe) breuk te verkleinen krijgt de patiënt een osteoporose-behandeling. Bij patiënten die langere tijd (hogere) doseringen prednison gebruiken, wordt regelmatig uit voorzorg osteoporose-behandeling voorgeschreven om botontkalking te voorkomen.

Leefstijladvies

Voor goede botten is de leefstijl belangrijk, zoals voldoende lichaamsbeweging (minimaal 30 tot 60 minuten per dag), stoppen met roken, stoppen met overmatig alcoholgebruik (max 1 tot 2 glazen per dag), en een normaal gezond lichaamsgewicht bereiken.

Ook is een dieet dat voldoende calcium en vitamine D bevat belangrijk.

Calcium

De geadviseerde hoeveelheid calcium is 1000 tot  1200 mg per dag. Dit zijn ongeveer 4 zuivelproducten per dag (zoals een plak kaas, schaaltje yoghurt of beker melk). Andere voedingsmiddelen waar calcium in zit, zijn onder andere groene bladgroenten, broccoli en noten. Daarnaast zijn er verschillende producten verkrijgbaar waar extra calcium aan toegevoegd is.

Vitamine D

Vitamine D wordt via de huid aangemaakt wanneer de zon erop schijnt. Hiervoor zou iemand dagelijks tenminste 30 minuten buiten in de zon moeten zijn met onbedekte armen en benen. In de winter ontstaat daarom makkelijk een tekort aan vitamine D. In voeding zoals vette zeevis (haring, makreel, zalm), margarine en boter zit ook vitamine D. Maar dit is veelal onvoldoende. Vitamine D-tabletten zijn (in de winter) daarom vaak nodig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bij osteoporose is 800IE (IE staat voor de maat ‘internationale eenheden’).

Zowel calcium als vitamine D zijn verkrijgbaar als voedingssupplementen. Er zijn ook combinatietabletten van calcium en Vitamine D.

Medicijnen bij osteoporose

Daarnaast zijn er medicijnen die de reumatoloog voorschrijft bij osteoporose om de botten harder te maken en daarmee de kans op breuken te verkleinen.
De meest gebruikte medicijnen hiervoor zijn bisfosfonaten, zoals alendroninezuur en risedroninezuur. Andere medicijnen die soms gebruikt worden zijn bijvoorbeeld teriparatide, raloxifeen, strontiumrenalaat en denosumab.


botontkalking
Afbeelding van botmassa (hoeveelheid bot) en de structuur van de botten die vermindert.Deel deze pagina: