Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Osteoporose-behandeling

Behandeling bij botontkalking

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

Botontkalking wordt ook wel osteoporose genoemd. Naarmate we ouder worden verliezen onze botten hun stevigheid. Dat komt doordat de hoeveelheid bot en de structuur van de botten afneemt. Daardoor worden botten soms erg broos (poreus) en is er een grotere kans op  botbreuken en het inzakken van rugwervels. 

Reumapatiënten die langere tijd (een hoge dosis) Prednison gebruiken, kunnen last krijgen van botontkalking. Zij krijgen daarom vaak uit voorzorg een behandeling om botontkalking te voorkomen. 

De behandeling bestaat uit

Leefstijladvies

Voor goede botten is de leefstijl belangrijk, zoals voldoende lichaamsbeweging (minimaal 30 tot 60 minuten per dag), stoppen met roken, stoppen met overmatig alcoholgebruik (max 1 tot 2 glazen per dag), en een normaal gezond lichaamsgewicht bereiken.

Ook is een dieet dat voldoende calcium en vitamine D bevat belangrijk.

Calcium

De geadviseerde hoeveelheid calcium is 1000 tot 1200 mg per dag. Dit zijn ongeveer 4 zuivelproducten per dag (zoals een plak kaas, schaaltje yoghurt of beker melk). Andere voedingsmiddelen waar calcium in zit, zijn onder andere groene bladgroenten, broccoli en noten. Daarnaast zijn er verschillende producten verkrijgbaar waar extra calcium aan toegevoegd is.

Vitamine D

Vitamine D wordt via de huid aangemaakt wanneer de zon erop schijnt. Hiervoor zou iemand dagelijks tenminste 30 minuten buiten in de zon moeten zijn met onbedekte armen en benen. In de winter ontstaat daarom makkelijk een tekort aan vitamine D. In voeding zoals vette zeevis (haring, makreel, zalm), margarine en boter zit ook vitamine D. Maar dit is veelal onvoldoende. Vitamine D-tabletten zijn (in de winter) daarom vaak nodig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bij osteoporose is 800IE (IE staat voor de maat ‘internationale eenheden’).

Zowel calcium als vitamine D zijn verkrijgbaar als voedingssupplementen. Er zijn ook combinatietabletten van calcium en Vitamine D.

Medicijnen bij osteoporose

Daarnaast zijn er medicijnen die de reumatoloog voorschrijft bij osteoporose om de botten harder te maken en daarmee de kans op breuken te verkleinen.
De meest gebruikte medicijnen hiervoor zijn bisfosfonaten

 

Laatst bijgewerkt op: 29 april 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten