Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Allopurinol

Gepubliceerd op: 11 januari 2022

Allopurinol is een medicijn dat het urinezuurgehalte in het bloed verlaagt, doordat het de omzetting van de stof purine naar urinezuur remt. Het wordt vooral gebruikt bij jicht, maar bijvoorbeeld ook bij urinezuurstenen in de nieren. Voor de meeste patiënten met jicht is behandeling met allopurinol effectief en is andere urinezuurverlagende-therapie niet nodig.

Werking

De reumatoloog schrijft allopurinol voor in tabletten van 100 mg en/of 300 mg, in een dosering van één keer per dag 50 tot 900 mg (afhankelijk van nierfunctie en effect).

Bijwerkingen

Soms komen bijwerkingen voor. Meestal verdwijnen deze vanzelf binnen enkele weken, als het lichaam gewend is aan het medicijn. Allopurinol kan een allergische reactie uitlokken met huiduitslag en jeuk. Dit een reden om het middel te stoppen en contact op de nemen met de reumatoloog. Maag- darmklachten, zoals misselijkheid, kunnen soms ook voorkomen.

Tijdens het gebruik van allopurinol wordt regelmatig bloed geprikt, om het urinezuur te meten en eventuele afwijkingen in waardes van de lever of de nieren op te sporen. In het begin van de jichtbehandeling moet dit wat vaker gebeuren. Later is eens per 6 tot 12 maanden bloedprikken voldoende.

Zwangerschap en borstvoeding

De reumatoloog raadt allopurinol af gedurende de zwangerschap of tijdens borstvoeding, omdat er weinig bekend is over veilig gebruik in die periode.

Belangrijk

Allopurinol kan soms de werking van andere medicijnen beïnvloeden, zoals bloedverdunners van de trombosedienst, ciclosporine en azathioprine. Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u allopurinol gebruikt.

 

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten