Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Reuscelarteriitis (RCA)

Giant Cell Arteriitis/arteriitis temporalis

Gepubliceerd op: 07 januari 2022

Arteriitis is een ontsteking in een bloedvat (zie reumatische bloedvatontstekingsziekte). Bij reuscelarteriitis ontstaan er vooral ontstekingen in de grote slagaders, zoals de aorta. Dit komt voor bij mensen boven de 50 jaar en vaker bij vrouwen. 40 tot 60% van de patiënten met reuscelarteriitis heeft ook spierreuma.

Oorzaak

Het is nog niet precies bekend waardoor de ontstekingen in de grote slagaders ontstaan.

Symptomen

Mensen met een reuscelarteriitis kunnen de volgende klachten ervaren:

  • (eenzijdige) hoofdpijn, vaak bij de slapen;
  • Kramp en vermoeidheid in de kaken bij kauwen;
  • Verminderd zicht of dubbelzien;
  • Acute blindheid aan één oog;
  • Algemene klachten zoals koorts, zich niet lekker voelen en vermoeidheid;
  • Pijn en stijfheid van de schouder- en het bekken.

Diagnose

Om reuscelarteriitis vast te stellen, luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Soms wordt de diagnose gesteld door een internist of een neuroloog. Bij een vermoeden van reuscelarteriitis onderzoekt de arts via een biopsie of er een ontsteking in het bloedvat bij het slaapbeen zit. 

Bloedonderzoek kan de diagnose ondersteunen. Als er sprake is van reuscelarteriitis, zijn de ontstekingswaardes in het bloed, zoals BSE en CRP, meestal verhoogd, maar zijn er geen auto-antistoffen aanwezig. 

Soms is aanvullend onderzoek nodig om de diagnose te stellen, zoals een PET-scan. Tijdens dit onderzoek kunnen ontstekingen zichtbaar worden gemaakt. Voor dit onderzoek worden patiënten verwezen naar SKB in Winterswijk of  Rijnstate in Arnhem of naar 

Behandeling

Reuscelarteriitis wordt behandeld met het medicijn prednison. Soms schrijft de reumatoloog ook reumaremmers (DMARD’s) voor.

Reuscelarteriitis kan genezen. De behandeling wordt dan in één tot drie jaar langzaam afgebouwd en uiteindelijk gestopt. Soms blijft chronische behandeling nodig.

 

Laatst bijgewerkt op: 26 april 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten