Overslaan en naar de inhoud gaan
search

NSAID’s

Niet-Steroïde Anti-Inflammatoire Drug

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

NSAID's zijn ontstekingsremmende pijnstillers. Ze hebben daarnaast ook vaak een gunstige invloed op stijfheid en de mate van gewrichtszwelling. NSAID's worden regelmatig voorgeschreven bij reumatische ontstekingziektes, zoals jicht, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew.

Soorten NSAID’s

Er zijn verschillende soorten NSAID's, zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen, meloxicam, indometacine, celecoxib en etoricoxib.
Vooraf is niet te voorspellen hoe de reactie zal zijn, qua werking en/of bijwerking. Soms helpt de ene NSAID iemand wél, maar een andere niet. Wisselen van medicijn kan daarom zinvol zijn.

Combineren van verschillende NSAID’s kan makkelijk tot een overdosis leiden en wordt daarom afgeraden. Paracetamol mag wél als pijnstiller worden toegevoegd aan de behandeling met een NSAID.

Bijwerkingen

Soms komen bijwerkingen voor. Meestal verdwijnen deze vanzelf binnen enkele weken, als het lichaam gewend is aan het medicijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn

  • maag- darmklachten (zoals zuurbranden)
  • hogere bloeddruk
  • vochtophopingen in de benen.

Soms kan een allergische reactie ontstaan tegen één vorm van NSAID of tegen de gehele groep medicijnen. Er kan dan huiduitslag of zwelling van de lippen ontstaan en/of iemand kan onwel worden. Bij deze zeldzame ernstige reacties moet de patiënt direct contact zoeken met een arts (zoals de huisarts of de reumatoloog) en met het middel stoppen.

Maagzweer of maagbloeding

Een ernstige bijwerking die zelden voorkomt, is een maagzweer of een maagbloeding. Dit kan ineens optreden zonder voorafgaande klachten. Symptomen hiervan zijn bloedbraken, pikzwarte ontlasting en/of zeer heftige buikpijn. Neem in dat geval direct contact op met uw huisarts of reumatoloog.
Soms schrijft de arts een maagbeschermer voor om ernstige bijwerkingen van het maag-darmkanaal te voorkomen. In Nederland is een richtlijn die aangeeft wanneer een maagbeschermer noodzakelijk is of wanneer de arts dit moet overwegen. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de leeftijd, medicijngebruik, medische voorgeschiedenis en bijkomende ziekten. De arts bekijkt de persoonlijke situatie om te beoordelen of een maagbeschermer noodzakelijk is.

Voorzichtig zijn bij hart- en/of nierproblemen

Als de pompfunctie van het hart achteruitgaat of als de nieren minder goed werken, dan dient de patiënt (meestal) te stoppen met een NSAID. Dit omdat de hart- en/of nierfunctie anders sneller achteruit kan gaan.
 
Ook bij hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en in een aantal andere situaties, is het gebruik van NSAID's af te raden. Het is daarom belangrijk de reumatoloog op de hoogte te stellen van nieuwe of veranderde gezondheidsproblemen.

Zwangerschap en borstvoeding

NSAID’s worden ontraden gedurende de zwangerschap (in overleg zijn ze soms in het tweede trimester van de zwangerschap te gebruiken). Bij kortdurend gebruik kunnen NSAID’s tijdens  borstvoeding worden gebruikt.

Belangrijk:

NSAID’s kunnen de werking van andere medicijnen beïnvloeden, bijvoorbeeld bloedverdunners, sommige bloeddrukverlagende tabletten, bepaalde antidepressiva’s (SSRI’s) en acetylsalicylzuur. Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u een NSAID gebruikt.

Folder

NSAID's - Ontstekingsremmende pijnstillers

 

Laatst bijgewerkt op: 29 april 2022

Reumatologie verhuist naar route 6
Polikliniek Reumatologie verhuist naar route 6