Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Reumatoïde artritis (RA)

Gepubliceerd op: 07 januari 2022

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem chronische ontstekingen veroorzaakt in de gewrichten. Meestal gaat het om de gewrichten in de handen en voeten, maar soms ook in de knieën, polsen en/of enkels. Vaak zijn ook de weefsels rond deze gewrichten ontstoken. 

Reumatoïde artritis is één van de meest voorkomende vormen van reuma. Het komt voor bij 1 tot 2% van de bevolking en twee tot drie keer vaker bij vrouwen dan bij mannen. Reumatoïde artritis kan op elke leeftijd ontstaan, maar vaak ontstaan de eerste symptomen tussen de 40 en 60 jaar.

Oorzaak

Het is nog niet precies bekend waarom het afweersysteem ontstekingen veroorzaakt in de eigen gewrichten en andere weefsels. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Ook de rol van de verschillende cellen die bij de afweer betrokken worden onderzocht. Inmiddels is duidelijk dat erfelijke aanleg, geslacht en factoren zoals roken en overgewicht een rol spelen bij het ontstaan van reumatoïde artritis.

Symptomen

Mensen met reumatoïde artritis kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Warme, gezwollen en pijnlijke gewrichten;
  • Stijve, moeilijk te bewegen gewrichten;
  • Vermoeidheid.

Soms ontstaan er ontstekingen op andere plekken, zoals de huid, longen of het hart. Het is daarom belangrijk om naar de huisarts of reumatoloog te gaan als er klachten ontstaan die misschien niet direct lijken op reumatoïde artritis.

Diagnose

Om reumatoïde artritis vast te stellen, luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Ook kijkt de reumatoloog of de zwelling van de gewrichten in de handen of voeten aan beide kanten gelijk is.

Vaak zijn bepaalde ontstekingswaardes in het bloed verhoogd. Bij ongeveer 70% van de patiënten met reumatoïde artritis zijn auto-antistoffen in het bloed te meten (reumafactor en/of anti-CCP antistoffen). Daarom kan een bloedonderzoek helpen om de diagnose te stellen.

Ook worden er röntgenfoto’s gemaakt van de handen en voeten. Soms zijn er kleine beschadigingen te zien rondom het bot. Dit duidt op reumatoïde artritis.

Behandeling

De behandeling van reumatoïde artritis bestaat uit verschillende medicijnen:

  • NSAID’s bij pijn en lichte ontsteking;
  • DMARD’s als onderhoudsbehandeling om de ontsteking te onderdrukken. DMARD’s kunnen de weerstand verminderen, waardoor de kans op infecties toeneemt. 



Laatst bijgewerkt op: 26 april 2022

Reumatologie verhuist naar route 6
Polikliniek Reumatologie verhuist naar route 6