Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Durf te bewegen! Ook als u reuma heeft

Gepubliceerd op: 14 juni 2019

Langere tijd pijn of stijfheid, zwellingen, bewegingen die minder gemakkelijk gaan. Deze symptomen kunnen wijzen op reuma. “Veel reumatische aandoeningen zijn in een vroeg stadium goed te behandelen”, aldus reumatoloog Peter Lanting. “Daarnaast is het belangrijk om in conditie te blijven of deze te verbeteren. Durf te bewegen, is ons advies.”

Een reumatoloog is de specialist voor aandoeningen aan het bewegingsapparaat; het geheel van botten, gewrichten, spieren en pezen. Bij de eerste afspraak doet de reumatoloog lichamelijk onderzoek en inventariseert de klachten, de voorgeschiedenis en bijkomende ziekten. Daarna volgen eventueel aanvullende onderzoeken zoals een bloed- en of röntgenonderzoek. “Op basis van die gegevens volgt een diagnose en bespreken we de behandelmogelijkheden.”

Meedenken met patiënten

Rudin Peters is reumaconsulent en werkt nauw samen met de reumatoloog. “Reuma is een chronische aandoening die vaak ook impact heeft op de naaste omgeving; op het gezin, familie en werk. We ondersteunen mensen met reuma om zo goed mogelijk te functioneren in hun dagelijks leven. Bijvoorbeeld door informatie over het ziektebeeld, voorlichting over de behandeling en praktische instructie omtrent medicatie. Het vraagt tijd om de diagnose te verwerken en de ziekte te accepteren. Naast het sociale en emotionele aspect hebben patiënten vaak te maken met praktische dingen die niet meer zo gemakkelijk gaan en waarbij ze een beroep moeten doen op hun naasten. Ook daarover praten we met patiënten en denken we met hen mee.”
 

Remmende medicijnen

Vooral bij een reumatische ontsteking is het van belang dat een patiënt in een zo vroeg mogelijk stadium gezien en behandeld wordt. Reumatoloog Lanting: ”Met behulp van medicatie op maat kan de gewrichtsontsteking tot rust worden gebracht. Dat maakt veel uit voor de kwaliteit van leven. Een belangrijk verschil met vroeger. Toen vergroeiden onbehandelde ontstoken gewrichten op den duur. Dit leidde tot blijvende schade en zelfs tot invaliditeit. Dat komt gelukkig nog zelden voor.”

Minder klachten en pijn

Naast medicatie en voorzichtige fysiotherapie was rust jarenlang het advies, maar dankzij de reuma remmende medicatie is het devies nu: “Durf te bewegen! Bewegen is gezond, voor iedereen. Wat je ook doet, het is belangrijk dat je het leuk vindt en dat je er een gewoonte van maakt”, aldus Rudin. “Beweeg je liefst alleen of liever samen. Welke oefeningen vind je leuk en kun je inpassen in je dagelijkse leven? Er zijn mensen die oefeningen in bed doen voor ze opstaan of die tijdens het journaal bewegen. Anderen kiezen voor sport of spel in groepsverband. En natuurlijk geldt: rustig opbouwen, kijk naar je mogelijkheden en blijf binnen de pijngrens.” Uit onderzoek blijkt dat reumapatiënten die twee keer per week actief bewegen minder pijn en minder klachten ervaren. Spieren worden sterker, het is goed voor de bloeddruk en het gewicht en mensen voelen zich daardoor fitter.

 

Laatst bijgewerkt op: 04 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten