Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten
Kinderarts en reumatoloog doen samen spreekuur
Gepubliceerd op: 29 maart 2022Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels deden al langer gezamenlijke consulten voor kinderen met gewrichtsklachten. Sinds november hebben ze daar een vaste middag voor. Soms blijkt een kind reuma te hebben, soms blijkt er een andere oorzaak voor klachten van het bewegingsapparaat en de gewrichten. Beide artsen zien een toegevoegde waarde van deze samenwerking.
Het is letterlijk een gezamenlijk spreekuur: de beide artsen zien het kind tegelijk. “Dit deden we al langer, maar dan op onregelmatige basis”, vertelt Ilse Hendriksen. “Het gaat om een relatief kleine groep patiënten: kinderen met gewrichtsklachten, waarvan reuma de oorzaak zou kunnen zijn. Inmiddels kregen we steeds meer patiënten die terugkomen voor controles. Daarmee werd het aantal zo groot, dat we een vaste middag konden gaan plannen. Dat is steeds op de eerste maandag van de maand.”
Kennis bundelen
Beide artsen zien duidelijke voordelen van een gezamenlijk spreekuur. “Ik ben nu eenmaal niet opgeleid tot kinderarts”, zegt Anne-Marie Wessels. “Het vraagt een specifieke opleiding om bijvoorbeeld lichamelijk onderzoek te doen bij jonge kinderen. En kinderartsen hebben een meer complete blik op het kind, zoals op ontwikkeling en groei.” Ilse Hendriksen sluit zich daarbij aan. “Als reumatoloog heeft Anne-Marie specifieke kennis van gewrichten en van medicatie voor reuma. Ze kan ook tijdens het spreekuur een echografie maken, mocht dat nodig zijn. Soms maken we een aparte afspraak, in samenspraak met de kinderafdeling, voor een gewrichtspunctie of het inspuiten van medicatie in een gewricht. Kortom, we bundelen onze kennis en kunde in één spreekuur. Ouders en kind hoeven ons daardoor niet ieder apart te bezoeken.”
Jeugdreuma
In het eerste consult vindt de zogeheten triage plaats: is er verdenking op reuma of is er sprake van een andere oorzaak voor spier- en gewrichtsklachten? Denk bij dat laatste aan bijvoorbeeld overbelasting, groeipijn, functionele klachten en standsafwijkingen. Dit zijn regelmatig voorkomende oorzaken van klachten. Bij ongeveer de helft van de nieuwe patiënten is er wel een verdenking op ontstekingsreuma. “Dit is dan doorgaans de meest voorkomende jeugdreuma: de zogeheten juveniele idiopathische artritis, kortweg JIA. Die is er in veel varianten”, vertelt Anne-Marie Wessels. “Dit geeft ontstekingen aan gewrichten, die meer dan zes weken duren. Met vaak pijn, zwelling en bewegingsbeperking tot gevolg.”
Reuma is een zogeheten auto-immuunziekte. Bij deze ziektes reageert het lichaam alsof er een infectie is (die er niet is), waardoor ontstekingsreacties ontstaan. Bij reuma ontstaan die ontstekingsreacties met name in de gewrichten.
In de groei
Reuma bij kinderen gedraagt zich anders dan bij volwassenen. “Dat komt onder meer doordat kinderen nog in de groei zijn. Onbehandelde reuma kan daardoor vergroeiingen in het bot en de gewrichten geven. Dat voorkom je door op tijd de juiste behandeling in te zetten. Overigens groeien veel kinderen over de reuma heen en hebben ze als volwassene geen medicatie meer nodig.” JIA, en ook andere vormen van reuma, kunnen klachten geven van bijvoorbeeld de ogen, de huid en de lymfeklieren. “Bij JIA zijn de ogen het vaakst betrokken. Daarom verwijzen wij reumapatiënten standaard ook naar de oogarts”, aldus Anne-Marie Wessels.
‘Shared Care’
Naast een onderlinge samenwerking hebben Ilse Hendriksen en Anne-Marie Wessels ook regelmatig overleg met de kinderreumatologie van het Radboudumc in Nijmegen. “Voor deze patiëntengroep rolt het Radboudumc nu zogeheten ‘Shared Care’ (‘gedeelde zorg’) uit over andere ziekenhuizen in het gebied. Dat houdt in dat deze ziekenhuizen, waaronder het Slingeland Ziekenhuis, in samenwerking met het Radboudumc patiënten diagnosticeren en behandelen. Zo hebben wij op ons spreekuur patiënten die afwisselend naar het Radboudumc en naar ons gaan voor controle en behandeling. Dat scheelt reizen voor ouders en kind.” Shared Care is iets wat volop in opkomst is en dat in steeds meer medische vakgebieden wordt toegepast.
Gezamenlijke spreekuren
Overigens hebben de kinderartsen van het Slingeland Ziekenhuis meer gezamenlijke spreekuren met andere (medische) disciplines. Voorbeelden daarvan zijn de Down poli (voor kinderen met Downsyndroom) met oogarts en KNO-arts, een spreekuur voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand met kinderneuroloog en revalidatiearts, en een nazorgspreekuur voor prematuur geboren kinderen met jeugdverpleegkundige en jeugdarts.
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2022