Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Samenwerking Reumatologie

Gepubliceerd op: 11 januari 2022

Binnen het ziekenhuis

Voor de reumatologen is het erg belangrijk om nauw samen te werken met andere specialisten, omdat het vaak om patiënten gaat met meerdere aandoeningen. Reumatische ziektes kunnen invloed hebben op andere ziekten van een patiënt en omdat bij reumatische ziekten ook andere organen dan gewrichten problemen kunnen geven.

De reumatologen werken bijvoorbeeld samen met internist-nefrologen als er nierontsteking is, met de longarts als er longbetrokkenheid is, met de neuroloog bij zenuwproblemen en met de huidarts bij huidafwijkingen. Ter beoordeling van een chirurgische behandeling voor een gewrichts- of peesprobleem worden patiënten doorverwezen naar de orthopedisch chirurg of de plastische chirurg (bij handproblemen).

Opgenomen patiënten

Soms worden patiënten wegens een reumatische ziekte opgenomen in het ziekenhuis. Deze patiënten komen meestal op de afdeling interne geneeskunde te liggen (‘leenbed’), omdat de reumatologen geen eigen verpleegafdeling hebben. Ook bij patiënten die zijn opgenomen op een verpleegafdeling, werken de reumatologen veel en intensief samen met andere specialisten. Denk bijvoorbeeld aan de internist bij patiënten een nierziekte of suikerziekte, en de orthopedisch chirurg bij een patiënt met een geïnfecteerd gewricht dat gespoeld moet worden.

Buiten het ziekenhuis

Als er aanleiding is om onderzoek of behandeling te laten plaatsvinden buiten de afdeling reumatologie van het Slingeland Ziekenhuis, wordt in het algemeen contact gelegd met:

De reumatologen hebben een goede samenwerking met de andere zorgverleners in de regio (zoals huisartsen, verpleeghuisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten) en zijn laagdrempelig beschikbaar voor intercollegiaal overleg.

 

Laatst bijgewerkt op: 04 februari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten