Pseudojicht (CPPD)
Gepubliceerd op: 07 januari 2022Bij pseudojicht (een vorm van kristalartritis) is er sprake van een acute gewrichtsontsteking die lijkt op een jichtaanval. Pseudojicht komt bij 1% van de volwassen bevolking voor en twee keer zo vaak bij vrouwen.
Oorzaak
Pseudojicht is een vorm van artritis, die ontstaat door de neerslag van kalkkristallen. Dit wordt ook wel CPPD genoemd, afgeleid van de Engelse benaming. De neerslag van kalkkristallen kan een ontsteking veroorzaken in bijvoorbeeld gewrichten.
Pseudojicht hangt samen met de slijtage van botten en gewrichten (artrose). Het komt daarom alleen voor bij mensen van 50 jaar of ouder. Ook erfelijke aanleg en stofwisselingsziektes kunnen een rol spelen bij het ontstaan van pseudojicht.
Symptomen
Door de neerslag van kalkkristallen kan een ontsteking ontstaan, bijvoorbeeld in de gewrichten. Dit kan leiden tot een acute aanval of een chronische ontsteking.
Een acute aanval van pseudojicht is te herkennen aan de volgende klachten:
- Binnen enkele uren wordt het gewricht zeer pijnlijk en dik en de huid wordt rood;
- De pijn zakt na een paar dagen tot een week weer af;
- Meestal zit de pijn in de knie, enkel, grote teen of pols, maar het ook in andere gewrichten zitten;
- De aanvallen keren vaak weer terug.
Er kan ook chronische ontsteking ontstaan in één of meerdere gewrichten. Dit is minder pijnlijk en de huid bij het gewricht wordt niet rood.
Diagnose
Om pseudojicht vast te stellen, luistert de huisarts naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Bij twijfel verwijst de huisarts door naar de reumatoloog.
De reumatoloog neemt met een naald een beetje vocht af uit het ontstoken gewricht. Dit wordt onder de microscoop onderzocht op kristallen. Zo kan de reumatoloog vaststellen of er sprake is van pseudojicht of jicht.
Soms worden röntgenfoto’s gemaakt om te onderzoeken of het gewricht beschadigd is of dat er sprake is van kalkneerslag in het kraakbeen. Daarnaast wordt soms bloedonderzoek gedaan om een onderliggende stofwisselingsziekte of een andere reumatische aandoening uit te sluiten.
Behandeling
Er is geen behandeling mogelijk om de oorzaak van pseudojicht weg te nemen. De behandeling is vooral gericht op het behandelen van een acute aanval met algemene ontstekingsremmers, zoals NSAID’s en/of colchicine of prednison.
Het verminderen van calcium-inname door een dieet, heeft geen effect op pseudojicht, maar heeft wel een negatief effect op de botdichtheid.
Laatst bijgewerkt op: 08 april 2022