Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Artrose

Gepubliceerd op: 07 januari 2022

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten beschadigd is. Kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel kunnen bewegen in een gewricht . Een ander woord voor artrose is slijtage. 
Als het kraakbeen slijt, schuren de botten langs elkaar en dat kan pijn doen. Artrose kan in bijna alle gewrichten voorkomen, maar vooral in de handen, heupen, knieën, nek, rug en grote teen.

Artrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  De kans neemt ook toe naarmate we ouder worden. Iedereen van 70 jaar en ouder heeft artrose. 

Oorzaak

Artrose is een normaal verschijnsel in het verouderingsproces. Er zijn factoren die maken dat het eerder of erger optreedt, zoals overgewicht, erfelijke aanleg, beschadigingen door letsel of (reumatische) gewrichtsontsteking.

Symptomen

Mensen met artrose kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Pijn in de gewrichten, tijdens en na belasting;
  • Stijve gewrichten, vooral in de ochtend;
  • Vergroeiingen, zoals scheefstand of botknobbels.

De mate waarin een patient klachten ervaart van de artrose is niet af te leiden uit de mate van beschadiging die zichtbaar is op een röntgenfoto. Een ‘vrij goed’ gewricht op de foto kan veel klachten geven, terwijl een ‘vrij slecht’ gewricht op de foto geen klachten hoeft te geven.  

Diagnose

Om artrose te vast te stellen luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet een lichamelijk onderzoek. Vaak geeft dit al voldoende informatie om de diagnose te stellen. Eventueel kan de reumatoloog röntgenfoto's laten maken om slijtage van de gewrichten vast te stellen. 

Behandeling

Er bestaat geen behandeling om artrose te genezen. Er zijn wel verschillende mogelijkheden om de klachten te verminderen, zoals:

  • Een gezonde leefstijl en een gezond gewicht;
  • Belasting van gewrichten goed verdelen;
  • Fysiotherapie om de spieren te versterken;
  • Ergotherapie voor advies;
  • Podotherapie en een therapeutische zool; 
  • Paracetamol tegen de pijn
  • Een gewrichtsprothese

Bij artrose kunnen ontstekingen voorkomen in de gewrichten. De reumatoloog kan dan de volgende medicijnen voorschijven:

Meer informatie

Het Slingeland Ziekenhuis organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten over het plaatsen van een knie- of heupprothese.
Meer informatie vindt u op het Kenniscentrum Orthopedie:

Laatst bijgewerkt op: 08 april 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten