Overslaan en naar de inhoud gaan
search

De ziekte van Bechterew

ankyloserende spondylitis

Gepubliceerd op: 07 januari 2022

De ziekte van Bechterew (spreek uit als bechteref) is een vorm van spondylo-artritis
Bij de ziekte van Bechterew ontstaan er vooral ontstekingen in het bekken (SI-gewrichten) en de wervelkolom. Er zijn verschillende benamingen voor de ziekte van Bechterew, zoals axiale spondyloartritis (SpA), ankyloserende spondylitis en spondylitis ankylopoetica. 

De ziekte van Bechterew begint meestal op jongvolwassen leeftijd en komt waarschijnlijk vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaak

Het is nog niet precies bekend waarom het afweersysteem ontstekingen veroorzaakt bij de ziekte van Bechterew. Onderzoek toont aan dat erfelijke aanleg, zoals HLA-B27, een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte.

Symptomen

Mensen met de ziekte van Bechterew, kunnen de volgende klachten ervaren:

    • Pijnlijke stijfheid in de onderrug, bilstreek en/of nek, vooral na langdurig dezelfde houding aan te nemen.
    • Vermoeidheid.  Zie ook: folder Vermoeidheid, uitleg en advies. 
    • Ontstekingen op andere plaatsen, bijvoorbeeld in de gewrichten van armen en benen, ogen, darmen (ziekte van Crohn) of huid (psoriasis).

Bij ontsteking van de ogen, schilferplekjes of aanhoudende diarree is het daarom belangrijk de huisarts te bezoeken of te overleggen met de reumatoloog.

Diagnose

Om de ziekte van Bechterew vast te stellen, luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. 

Bloedonderzoek kan de diagnose ondersteunen. Bij 90% van de patiënten is HLA-B27 aanwezig in het bloed. Ontstekingswaardes, zoals BSE en CRP zijn vaak verhoogd. Auto-antistoffen zijn juist afwezig.

Vaak laat de reumatoloog ook röntgenfoto’s van het bekken en/of de SI-gewrichten maken. Op de röntgenfoto’s kunnen beschadigingen van het bot of extra botvorming te zien zijn. Extra botvorming komt ook op andere plaatsen in de rug voor. Daardoor kunnen de rugwervels aan elkaar komen te zitten.

Als de reumatoloog de ziekte van Bechterew vermoedt, maar andere onderzoeken geen duidelijk beeld laten zien, laat de reumatoloog soms ook een MRI-scan maken. 

SI-gewrichten

De SI-gewrichten (ook wel heiligbeengewrichten) bevinden zich links en rechts van het midden in de onderrug. Ze vormen de verbinding tussen het heiligbeen en de twee bekkenhelften. 

 

Behandeling

De behandeling van de ziekte van Bechterew bestaat uit:

  • Lichaamsbeweging om de klachten te verminderen en lenigheid te behouden.
  • NSAID’s en DMARD’s tegen pijn en stijfheid door ontstekingen. De meeste DMARD’s kunnen de weerstand verminderen, waardoor de kans op infecties iets kan toenemen.

 

Laatst bijgewerkt op: 26 april 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten