Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Bloedonderzoek bij reuma

Gepubliceerd op: 07 januari 2022

Bij sommige reumatische aandoeningen zijn er bijzonderheden te vinden in bloedwaardes. Om een diagnose te kunnen stellen of om het verloop van een ziekte te bepalen, laat de reumatoloog daarom soms bloedonderzoek doen. Als u medicijnen gebruikt tegen reuma, wordt uw bloed in veel gevallen ook regelmatig gecontroleerd. 

Er zijn veel verschillende bloedonderzoeken mogelijk. De reumatoloog beslist welke onderzoeken nodig zijn. Bij de meeste ziekten geven slechts één of enkele onderzoeken een afwijkend resultaat. Bij sommige aandoeningen laat bloedonderzoek helemaal geen afwijking zien.

Voor een bloedonderzoek wordt door middel van een prik wat bloed afgenomen. Het bloed wordt naar het laboratorium gebracht en daar onderzocht.

Onderzoek in het laboratorium kan de volgende vragen mogelijk beantwoorden:

  • Kan er een ziekte worden vastgesteld of uitgesloten?
  • Wat is het verloop en prognose van de ziekte?
  • Heeft de ingezette behandeling succes?
  • Blijven bloedaanmaak, leverwaardes en nierfunctie onveranderd?

Bloedonderzoek geeft niet altijd een duidelijk antwoord op deze vragen. Er zijn honderden verschillende bloedonderzoeken mogelijk. Bij de meeste ziekten geven slechts één of enkele van deze onderzoeken een afwijkend resultaat. Bij sommige aandoeningen laat bloedonderzoek zelfs helemaal geen afwijking zien. De arts beslist welke (van de vele mogelijke) onderzoeken nodig zijn.

Op www.uwbloedserieus.nl  kunt u aanvullende informatie vinden over medisch laboratorium onderzoek.

Locatie

Voor bloedafname kan een patiënt terecht bij het Laboratorium Afname in het ziekenhuis of bij één van de bloedafnamelocaties in de regio. Hiervoor is geen afspraak nodig.
Zie ook:

Werkwijze

De wijze waarop bloed wordt afgenomen is erg belangrijk en wordt gedaan door een doktersassistent of een medisch analist. Bij bloedafname moet op een veilige en juiste wijze worden geprikt. Er worden altijd nieuwe naalden en buizen gebruikt, waardoor er geen kans op besmetting is. Voor de verschillende onderzoeken worden meerdere buisjes gebruikt. Na afname gaat het bloed naar het laboratorium voor onderzoek. De uitslag krijgt de patiënt van de behandelend reumatoloog.

Het is belangrijk dat een patiënt bloed laat afnemen op de door de arts aangegeven locaties. Dan is de patiënt verzekerd dat alle uitslagen in het patiëntendossier worden opgenomen. Bij een afspraak op de polikliniek of een ziekenhuisopname zijn de gegevens direct ter inzage beschikbaar voor de behandelend specialist.  

Meer informatie

Laatst bijgewerkt op: 29 april 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten