Overslaan en naar de inhoud gaan
search
Kenniscentrum Reumatologie

Kenniscentrum Reumatologie

drs. P. Olthof

drs. P. Olthof

Functie: Reumatoloog

BIG-nummer: 19052964501

Afdeling: Reumatoloog

  • Geen spreekuren in het Slingeland

Opleidingen

  • Opleiding Geneeskunde: Universitair Medisch Centrum GroningenArtsexamen, 2000
  • Opleiding tot specialist:
    • Interne geneeskunde: ZGT Almelo
    • Reumatologie: MST Enschede

 

Even voorstellen

Reumatologie is een prachtig vak waarbij een brede, open blik nodig is. Regelmatig begint het met een heel divers klachtenpatroon waarin veel raakvlakken zitten met vrijwel alle andere specialismen. Het fijne van dit ziekenhuis is dat het contact met andere specialismen heel goed is met korte lijnen voor overleg.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zien we de meeste mensen met reumatische ontstekingsziekten rond het 30e-40e levensjaar en behelst het niet alleen gewrichtsklachten maar ook ontstekingen van onder andere longen, huid, darmen en ogen. Het uitpluizen en ontrafelen van de klacht vind ik leuk en vereist vooral in eerste instantie goed luisteren naar het verhaal van de patiënt. Met een rustige en persoonlijke benadering stel ik mensen op hun gemak. Met een systematisch, gedegen lichamelijk onderzoek gecombineerd met zo nodig aanvullend onderzoek komen we doorgaans tot een diagnose.
Een waardevol hulpmiddel is echografie van de pezen, slijmbeurzen en gewrichten, niet alleen om te kijken wat er aan de hand is maar ook om vaak direct al gericht op de juiste plek een injectie te kunnen zetten. Dit is ook vaak effectief bij klachten door overbelasting van werk, sport of bijvoorbeeld door artrose (slijtage).
Goede uitleg en samen beslissen over de mogelijkheden vind ik essentieel om zo te komen tot een optimale behandeling die aansluit bij eenieders persoonlijke waarden. Dat kan bij de wat zeldzamere aandoeningen betekenen dat de begeleiding in gezamenlijkheid met een daarin gespecialiseerd centrum verloopt.

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten