Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Echografie van het bewegingsapparaat

Radiologisch onderzoek

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

Echografie is een onderzoek waar beelden gemaakt kunnen worden van bijvoorbeeld gewrichten, slijmbeurzen, spieren en pezen. Door de weerkaatsing van de geluidsgolven te meten, wordt het inwendige van uw lichaam (de zachte weefsels en een stukje van het bot) in beeld gebracht op een computerscherm. Zo kan bijvoorbeeld worden gezien of er ontsteking zit in een gewricht, een slijmbeurs of een pees. Eventueel kan er echogeleid worden geprikt om met een naald vocht op te zuigen voor diagnostiek of om op de ontstoken plaats een injectie met ontstekingsremmer te geven.

Voorbereiding

Voor echografische onderzoek van het bewegingsapparaat is geen specifieke voorbereiding nodig. Het is handig soepele kleding te dragen, zodat de plek voor de echo makkelijk ontbloot kan worden. Echografische onderzoek van het bewegingsapparaat wordt verricht door reumatologen en/of radiologen die zich daarin hebben gespecialiseerd.

Onderzoek

Er wordt gel op de huid aangebracht. Vervolgens gaat de laborant met een zogenaamde ‘transducer’ over de huid. Zo wordt het geluidssignaal uitgezonden en ontvangen. Om de weefsels goed af te beelden zal de laborant wat druk op de transducer uitoefenen. Na het onderzoek krijgt u een handdoek om de gel weer te verwijderen. Het onderzoek is onschadelijk en niet pijnlijk.
Zie ook: Echografie

Afspraak

De secretaresse van de polikliniek Reumatologie zal een afspraak voor u plannen voor het onderzoek.
 

Laatst bijgewerkt op: 10 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten