Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Ergotherapie

Ondersteunende behandeling bij reuma

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

De ergotherapeut adviseert en traint mensen die moeilijkheden hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als gevolg van onder andere:

  • reuma,
  • chronisch pijn,
  • spierziekten,
  • handletsel,
  • ouderdomsklachten,
  • burn-out/depressie.

De ergotherapeut onderzoekt waarom iemand bepaalde handelingen moeilijk of niet meer zelfstandig uit kan voeren en leert de patiënt een andere manier van omgaan met deze beperkingen.  Er wordt bijvoorbeeld ook meegedacht over de keuze en verdeling van dagelijkse activiteiten.

De uitgangspunten bij ontstekingsreuma zijn dat gewrichten zo min mogelijk worden overbelast, om verdere beschadiging hiervan te beperken en pijnklachten te doen afnemen. Daarnaast is het van belang  om beweging/training uit te breiden om de spierconditie te verbeteren.
De ergotherapeut geeft advies over eventuele hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld spalken en braces.

Vergoeding

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Sommige verzekeraars vergoeden meer in de aanvullende verzekering.

Afspraak maken

Er kan direct een afspraak gemaakt worden met een ergotherapeut, er is in principe geen verwijzing nodig.  Tenzij de zorgverzekeraar dat anders omschrijft in zijn polisvoorwaarden.
Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor de voorwaarden.

Voor een ergotherapeut in de buurt: https://ergotherapie.nl


 

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten