Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Infecties en gewrichtsontsteking

Gepubliceerd op: 07 januari 2022

Micro-organismen kunnen op verschillende manieren aanleiding geven tot een ontsteking van een gewricht. Wanneer ze een gewricht binnendringen, dan kan er infectieuze artritis ontstaan, ook wel ’septische artritis’ genoemd. Vaak zijn deze micro-organismen huidbacteriën of bijvoorbeeld Borrelia burgdorferi (de ziekte van Lyme). Behandeling met gerichte antibiotica (gericht op een specifieke groep bacteriën) is dan belangrijk.
 
Daarnaast kan een infectie elders in het lichaam de afweer op een bepaalde manier stimuleren, waardoor ontstekingen zoals gewrichtsontsteking kunnen ontstaan. Er is dan geen levend micro-organisme in het gewricht aan te tonen.
 
Verschillende virussen kunnen gewrichtsontsteking geven, zoals de ‘kinderziekten’ rodehond en de vijfde ziekte (Parvo B19). Maar ook leverinfectievirussen (hepatitis A, B, C) en Hiv. Ook na een bacteriële keelinfectie (met groep A-streptococcen) kan een gewrichtsontsteking ontstaan. Over het algemeen zijn deze gewrichtsontstekingen bij een infectie binnen 6 tot 8 weken weer verdwenen. Bij reactieve artritis duren de ontstekingen vaak langer en kunnen ze chronisch worden.
 
Zie ook: infectieziekten op slingeland.nl

 

Laatst bijgewerkt op: 07 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten