KenniscentrumBehandelingen › Algemene ontstekingsremmers › Algemene ontstekingsremmers

Algemene ontstekingsremmers

Voor de behandeling van reumatische ontstekingsziektes bestaan verschillende medicijnen die ontstekingen kunnen remmen.
  • NSAID’s (zoals diclofenac en ibuprofen) worden gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer. De patiënt kan ze af en toe naar behoefte, dagelijks voor langere tijd, of in de vorm van een ‘kuur’ van dagen tot weken gebruiken.
  • Colchicine is een ontstekingsremmer die regelmatig wordt gebruikt om ontstekingsaanvallen af te remmen. De reumatoloog schrijft het middel vaak voor in de vorm van een ‘kuur’ van dagen tot weken, maar ook wel dagelijks voor langere tijd.
  • Prednison is een krachtige ontstekingsremmer die vaak snel resultaat geeft. Het wordt voorgeschreven in de vorm van een ‘kuur’ van dagen tot weken, maar ook wel dagelijks voor langere tijd.

Aanvullende behandeling

Bij chronische reumatische ontstekingsziektes is naast algemene ontstekingsremmers meestal een aanvullende onderhoudsbehandeling nodig. Dat wil zeggen dat het een langdurige basisbehandeling van een reumatische aandoening is.
Voor jicht schrijft de arts een urinezuurverlagende therapie voor.
Voor andere vormen van reumatische gewrichtsontstekingsziektes, reumatische bindweefselontstekingsziektes of reumatische bloedvatontstekingsziektes worden zogenoemde anti-reumatische medicijnen voorgeschreven: DMARD’s (een afkorting van de Engelse benaming ‘Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs’). DMARD’s remmen ontstekingen, waardoor de klachten afnemen. Ook kunnen DMARD’s schade aan de gewrichten en andere ontstoken weefsels vertragen of voorkomen.
Deel deze pagina: