KenniscentrumBehandelingenAlgemene ontstekingsremmers › Colchicine › Colchicine

Colchicine

Colchicine is een pijnstillende ontstekingsremmer, die de lichamelijke afweer (weerstand) niet vermindert. Het wordt regelmatig gebruikt in de vorm van een ‘kuur’ van enkele dagen tot weken om ontstekingsaanvallen af te remmen, zoals bij jicht of pseudojicht. Het wordt ook wel dagelijks langdurig gebruikt om de kans op ontsteking te verminderen, zoals bij reumatische ontstekingsziektes die vooral rondom de Middellandse Zee voorkomen (‘Familiaire Mediterrane Koorts’ en ‘De ziekte van Behçet’). 
Door ontstekingen te remmen nemen de klachten af. Het medicijn kan schade aan ontstoken weefsels vertragen of voorkomen.

Dosering

Colchicine wordt voorgeschreven in tabletten van 0,5 mg, meestal één tot drie keer per dag 1 tablet. 

Bijwerkingen

Soms komen bijwerkingen voor. Meestal verdwijnen deze vanzelf binnen enkele weken, als het lichaam gewend is aan het medicijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maag- darmklachten, zoals misselijkheid en diarree. Soms kunnen spierpijnen ontstaan van met name bovenarmen en bovenbenen. De kans op spierpijnen is groter in combinatie met andere medicijnen en/of een nierfunctiestoornis.

Zelden ontstaat na starten van colchicine een allergische reactie met huiduitslag en jeuk. Spierpijnen en huiduitslag zijn redenen om contact te zoeken met de reumatoloog en in overleg het middel te stoppen.

Zwangerschap & vruchtbaarheid

Colchicine wordt liever niet gebruikt tijdens de zwangerschap, maar kan in overleg met de behandelend arts juist wel worden voortgezet bij Familiaire Mediterrane Koorts en De ziekte van Behçet. Bij mannen kan colchicine soms invloed hebben op de vruchtbaarheid.

Belangrijk

Colchicine kan makkelijker bijwerkingen geven in combinatie met andere medicijnen, zoals bepaalde antibiotica (bijvoorbeeld clarithromycine), bepaalde bloeddrukverlagers (calciumantagonisten, verapamil en ditiazem) en bepaalde medicijnen tegen suikerziekte (tolbutamide). Ook kunnen spierproblemen sneller optreden in combinatie met bijvoorbeeld statinen (cholesterolverlagers). Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u colchicine gebruikt.

Deel deze pagina: