Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Colchicine

Ontstekingsremmer bij reuma

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

Colchicine is een pijnstillende ontstekingsremmer, die de lichamelijke afweer (weerstand) niet vermindert. Het wordt regelmatig gebruikt om ontstekingsaanvallen af te remmen, zoals bij jicht of pseudojicht. Maar ook om de kans op ontsteking te verminderen, zoals bij reumatische ontstekingsziektes. 
Door ontstekingen te remmen nemen de klachten af. Het medicijn kan schade aan ontstoken weefsels vertragen of voorkomen.

Dosering

Colchicine wordt voorgeschreven in tabletten van 0,5 mg, meestal één tot drie keer per dag 1 tablet. 

Bijwerkingen

Soms komen bijwerkingen voor. Meestal verdwijnen deze vanzelf binnen enkele weken, als het lichaam gewend is aan het medicijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • maag- darmklachten, zoals misselijkheid en diarree.
  • spierpijnen ontstaan van met name bovenarmen en bovenbenen. De kans op spierpijnen is groter in combinatie met andere medicijnen en/of een nierfunctiestoornis. 
  • een allergische reactie (zeldzaam) met huiduitslag en jeuk.

Spierpijnen en huiduitslag zijn redenen om contact te zoeken met de reumatoloog en in overleg het middel te stoppen.

 

Zwangerschap & vruchtbaarheid

Colchicine wordt liever niet gebruikt tijdens de zwangerschap, maar kan in overleg met de behandelend arts juist wel worden voortgezet bij Familiaire Mediterrane Koorts en De ziekte van Behçet. Bij mannen kan colchicine soms invloed hebben op de vruchtbaarheid.

Belangrijk

Colchicine kan makkelijker bijwerkingen geven in combinatie met andere medicijnen, zoals bepaalde antibiotica (bijvoorbeeld clarithromycine), bepaalde bloeddrukverlagers (calciumantagonisten, verapamil en ditiazem) en bepaalde medicijnen tegen suikerziekte (tolbutamide). Ook kunnen spierproblemen sneller optreden in combinatie met bijvoorbeeld statinen (cholesterolverlagers). Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u colchicine gebruikt.


Laatst bijgewerkt op: 29 april 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten