KenniscentrumBehandelingen › Therapie bij chronische pijn › Behandelprogramma bij chronische pijn

Behandelprogramma bij chronische pijn

Voor patiënten met chronische pijn (o.a. bij fibromyalgie) zijn er diverse behandelprogramma's.

Azora AiChi behandelprogramma

Azora Advies- en behandelcentrum
Industrieweg 115, Terborg
Tel. (0315) 33 82 60
www.adviesenbehandelcentrum-azora.nl

Een multidisciplinair (fysiotherapie/hydrotherapie en ergotherapie) behandelprogramma afgestemd op individuele behoeften en welke kan bestaan uit verschillende behandelingen die naast elkaar of na elkaar plaatsvinden.
Het doel is het vinden van balans tussen belasting en belastbaarheid en het vergroten van die belastbaarheid waar dit mogelijk is.
Kosten: afhankelijk van het traject dat wordt besproken tijdens de intake.
  • Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering tot maximaal10 uur per kalenderjaar.
  • Fysio- en hydrotherapie vallen onder de vergoedingen fysiotherapie. Wordt vergoed als u hiervoor (aanvullend) verzekerd bent.
  • Bij beperkte/geen vergoeding vanuit de zorgverzekering is het mogelijk om tegen betaling gebruik te maken van verschillende behandelingen.

Psychosomatische oefentherapie

Bij psychosomatische therapie kijkt de therapeut naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. De therapeut begeleidt je in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen (in)spanning en ontspanning. 
Als er geen balans is tussen belasting en belastbaarheid neemt hierdoor zowel de lichamelijke als mentale weerstand af en kunnen fysieke klachten ontstaan. De therapeut begeleidt in het herstel van de fysieke klacht door onderliggende factoren mee te nemen in de behandeling.
Kosten: valt onder vergoeding fysiotherapie. Wordt vergoed als u hiervoor (aanvullend) verzekerd bent.

MedSupport Fysiotherapie,
Keppelseweg 26, Doetinchem Tel. (0314) 76 50 99
Halseweg 27D,    Zelhem         Tel. (0314) 78 67 06     
Info: www.medsupport.nl

Fysiotherapie Esther Kuin  
Frielinkstraat 1-3, Doetinchem 
Tel. (0314) 62 59 43   
Info: www.fyiotherapie-kuin.nl

De Praktijk, gespecialiseerde fysiotherapie
Houtsmastraat 2A, Doetinchem 
Tel. (0314) 34 39 29
Info: www.depraktijk-fysiotherapie.nl
 

Cursus “Omgaan met pijn”

Move oefentherapie en training
Delweg 1-VOOR, Ulft
Tel. (0314) 36 21 44
e-mail:  l.heuves@therapietraining.nl

Bij voldoende deelnemers ook mogelijk op een locatie in Doetinchem.
De cursus heeft als basis psychosomatische oefentherapie welke is ontwikkeld voor mensen met chronische pijnklachten.De cursus bestaat uit 5 avonden van 2 uur waarin aandacht wordt besteed aan coping mechanismen (de wijze waarop iemand omgaat met stress), cognitieve gedragstherapeutische interventie en oefentherapie.

Kosten: €125,=
 

Fysiotherapie Achterhoek/Liemers

Info Reuma Netwerk Achterhoek/Liemers
www.reumanetwerkachterhoekliemers.nl

Diverse praktijken bieden de mogelijkheid om in bestaande oefengroepen voor mensen met een reumatische aandoening te oefenen onder begeleiding van een fysiotherapeut of Cesar oefentherapeut. (Voorheen was dit de Reuma Oefengroep, Netwerk Achterhoek/Liemers). Soms kan dit in een groep met alleen mensen met een chronisch pijnsyndroom

Locatie: Duiven/Westervoort, ’s Heerenberg, Hoog-Keppel, Terborg, Winterswijk en Zevenaar.

Kosten: vergoeding is vaak deels mogelijk uit de zorgverzekering. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Een verwijzing van de reumatoloog of huisarts is nodig.
 

Netwerk Chronisch Pijn

Info: www.netwerkchronischepijn.nl
Een behandelprogramma door verschillende oefentherapeuten Cesar/Mensendieck, die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronisch pijn.
Hierbij zijn oefentherapeuten aangesloten uit: Aalten (2), Borculo, Dinxperlo, Doetinchem(2), Eibergen, Gendringen, Groenlo, ’s Heerenberg, Lichtenvoorde, Lochem, Ruurlo, Varsseveld(2) en Winterswijk(2).
 
Er wordt in de praktijken gewerkt volgens dezelfde behandelmethodiek. Een combinatie van fysieke en mentale oefeningen worden afgestemd op de persoonlijke situatie. Er worden haalbare doelen opgesteld waarbij het uitgangspunt is om meer grip op de klachten te krijgen en met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren.

Kosten: vergoeding vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering. Afhankelijk van welk aanvullend pakket er is afgesloten voor paramedische zorg: oefentherapie 'Cesar│Mensendieck'.

Deel deze pagina: