KenniscentrumBehandelingen › Urinezuurverlagende therapie › Urinezuur-verlagende therapie bij jicht

Urinezuur-verlagende therapie bij jicht

Jicht is een vorm van kristalartritis en ontstaat door neerslag van uraatkristallen (ook wel urinezuurkristallen genoemd). Bij jicht is er sprake van te veel urinezuur in het bloed. Het is een stapelingsziekte: met de tijd hopen uraatkristallen zich steeds meer op. Deze uraatkristallen kunnen neerslaan in gewrichten, pezen en slijmbeurzen, maar ook in de huid en de urinewegen. De afweer kan vervolgens reageren op deze kristallen met een ontstekingsreactie, zoals gewrichtsontsteking of peesontsteking.

Behandeling met medicijnen

Een acute jichtaanval wordt behandeld met een algemene ontstekingsremmer, zoals NSAID’s en/of colchicine, of prednison. Meestal is een kuur van 5 tot 7 dagen afdoende om de ontsteking helemaal te remmen.

Een patiënt krijgt urinezuur-verlagende therapie wanneer er sprake is van meerdere jichtaanvallen per jaar, chronische ontsteking, gewrichtsbeschadiging door jicht of aanwezigheid van een tophus (een bultje of knobbel van uraatkristallen in bijvoorbeeld de huid). Medicijnen die het urinezuur verlagen, kunnen toekomstige jichtaanvallen voorkomen of sterk verminderen en zorgen ervoor dat jichtknobbels slinken of verdwijnen. Over het algemeen is dit een chronische (levenslange) therapie; bij stoppen van deze medicatie komt jicht op den duur weer terug.

Gebruikelijke urinezuur-verlagende medicijnen zijn:
  • Allopurinol 50 – 900 mg per dag (afhankelijk van nierfunctie en effect)
  • Benzbromaron (Desuric ®) 50 – 300 mg per dag (afhankelijk van nierfunctie en effect) 
  • Febuxostat (Adenuric ®) 80 – 120 mg per dag (afhankelijk van nierfunctie en effect)

Tijdelijke bijwerkingen

Tijdens het instellen van de medicatie kan de patiënt meer last krijgen van jicht. Daarom gaat de dosering stapsgewijs omhoog. Periodiek wordt het urinezuur gemeten en zo nodig past de reumatoloog de dosering van het medicijn aan. Het streven is om de waarde van het urinezuur te verlagen naar een urinezuur van  <0.36 mmol/L (of zelfs <0.30 mmol/L, afhankelijk van de mate van jichtneerslag).

Preventief behandelen

Ter voorkoming van jichtaanvallen krijgt de patiënt standaard het medicijn colchicine (of een NSAID) gedurende de periode van het instellen van het urinezuur-verlagende medicijn. Doorgaans is dit een periode van 6 tot 12 maanden.Deel deze pagina: