Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Artritis psoriatica (PsA)

Gepubliceerd op: 07 januari 2022

Artritis psoriatica is een veel voorkomende reumatische aandoening. Het ontstaat vaak tussen 20 en 30-jarige leeftijd. Bij deze chronische aandoening veroorzaakt het afweersysteem ontstekingen in onder andere de huid en gewrichten. Bijvoorbeeld in de gewrichten van de handen, voeten, knieën, polsen, enkels of de wervelkolom. De weefsels rond de gewrichten zijn vaak ook ontstoken. 

Artritis psoriatica ivalt onder de groep reumatische ziekten ‘spondylo-artritis’.
Ongeveer 1 op de 4 mensen met de huidontstekingsziekte psoriasis krijgt gedurende het leven artritis psoriatica.

Oorzaak

Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan, is het nog niet duidelijk wat de oorzaak is. Wel is inmiddels bekend dat erfelijke aanleg en omgevingsfactoren een rol spelen. Verder krijgt ongeveer 25% van de mensen met de huidontstekingsziekte psoriasis, ook artritis psoriatica. 

Symptomen

Mensen met artritis psoriatica kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Warme, gezwollen en pijnlijke gewrichten;
  • Stijve gewrichten, vooral in de ochtend;
  • Vermoeidheid;
  • Ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam, zoals de ogen of darmen. 

Bij een ontsteking van de ogen of aanhoudende diarree is het daarom belangrijk de huisarts te bezoeken of te overleggen met de reumatoloog.  

Diagnose

Om artritis psoriatica vast te stellen, luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan de reumatoloog bloedonderzoek bloedonderzoek laten doen. Bij een klein deel van de patiënten is HLA-B27 in het bloed aanwezig en auto-antistoffen zijn juist afwezig. Soms worden er röntgenfoto’s gemaakt van bijvoorbeeld de handen en voeten om artritis psoriatica vast te stellen. 

Behandeling

Artritis psoriatica wordt behandeld met verschillende medicijnen:

Deze medicijnen onderdrukken de ontsteking. Daardoor verminderen de klachten en kan schade aan de gewrichten worden voorkomen.
De meeste DMARD’s kunnen de weerstand verminderen, waardoor de kans op infecties hoger is. Ook door een actieve ontsteking door reuma is er een grotere kans op infecties.

Patiënten met artritis psoriatica komen regelmatig op controle. De reumatoloog bekijkt dan of de medicatie eventueel aanpast moet worden.

 

Laatst bijgewerkt op: 08 april 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten