KenniscentrumZiekte/aandoeningInfectie in gewricht › Lyme artritis (Borrelia) › Lyme artritis

Lyme artritis

Lyme artritis is een vorm van infectieuze artritis veroorzaakt door Borrelia burgdorferi (de ziekte van Lyme). Dit is een bacterie (spirocheet) die teken soms bij zich dragen en die via een tekenbeet het lichaam binnen kan komen. Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met Borrelia burgdorferi. Circa 1 op de 50 mensen krijgt na een tekenbeet de ziekte van Lyme, dit zijn ongeveer 25.000 mensen per jaar. Juist in de Achterhoek komt de ziekte van Lyme veel voor.

tekenbeet

Symptomen

De ziekte van Lyme kan zich op meerdere manieren uiten met verschillende klachten. Vaak ontstaat een rode kring op de huid rondom de eerdere tekenbeet, die langzaamaan groter wordt (groter dan 2,5 cm). De kringvorm ontstaat binnen drie maanden na een tekenbeet en kan ook op andere plaatsen op de huid ontstaan. In de eerste weken na de tekenbeet kunnen koorts of spier- en gewrichtspijnen aanwezig zijn. Later kunnen bijvoorbeeld gewrichtsontsteking (kenmerkend is een dikke knie), zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Soms zijn deze klachten de eerste uiting van de ziekte van Lyme. 
Lyme rode kring op de huid Lyme tekenbeet
Foto's: de rode kring op de huid rondom een eerdere tekenbeet.

Diagnose

De diagnose ziekte van Lyme wordt vaak gesteld door de huisarts. Het verhaal van de patiënt, het lichamelijk onderzoek en de kans dat er sprake is geweest van een tekenbeet zijn belangrijk. Daarnaast wordt soms bloedonderzoek gedaan om te kijken naar antistoffen tegen Borrelia burgdorferi. Echter, antistoffen zijn soms nog niet verhoogd vlak na een besmetting. Daarnaast blijven ze in principe levenslang aanwezig in het bloed, terwijl ze niet beschermen tegen een nieuwe infectie en geen samenhang hoeven te hebben met de klachten. Zo nodig zal de huisarts doorverwijzen naar een medisch specialist, afhankelijk van de aard van de klachten.
Bij gewrichtsklachten of gewrichtsontsteking zal de huisarts doorverwijzen naar de reumatoloog. Er wordt dan meestal een punctie verricht van het gezwollen gewricht, waarbij gewrichtsvocht wordt opgezogen met een spuit. Hierin wordt onderzocht of Borrelia burgdorferi aanwezig is. Ook stelt de reumatoloog niet zelden de diagnose Lyme artritis bij patiënten die worden verwezen vanwege een gezwollen gewricht (vaak een knie).

Behandeling

Voorkomen is beter dan genezen: goed controleren op teken na een bezoek aan de natuur is erg belangrijk. De behandeling van de ziekte van Lyme is met antibiotica en hangt af van de ziekteverschijnselen (CBO-richtlijn Lymeziekte). Lyme artritis wordt in eerste instantie behandeld met doxycycline twee keer per dag een tablet van 100 mg gedurende 30 dagen. Deze kuur behandelt in de meeste gevallen de infectie afdoende. Zelden is een aanvullende kuur antibioticum via het infuus nodig.
Tevens worden vaak NSAID’s gebruikt om pijn en ontstekingsverschijnselen te remmen; deze middelen kunnen zo nodig langer gebruikt worden. Het kan maanden duren voordat de klachten helemaal verdwenen zijn en iemand zich weer fit voelt. Lichaamsbeweging en sporten zijn belangrijk om de lichamelijke conditie te verbeteren na het afronden van de antibioticumkuur.  Deel deze pagina: