Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Lokaal pijnsyndroom

Gepubliceerd op: 07 januari 2022

Zo’n 40% van de Nederlanders van 25 jaar of ouder heeft ooit te maken gehad met chronische pijn aan botten, gewrichten, spieren, pezen of zenuwen. We spreken over chronische pijn als de klachten langer dan drie maanden duren. Als de chronische pijn op een specifieke plek zit, dan noemen we dat een lokaal pijnsyndroom. Bijvoorbeeld een tennisarm. 

Oorzaak

Een lokaal pijnsyndroom ontstaat meestal door overbelasting of verkeerde belasting. Deze klachten kunnen chronisch worden als iemand hier niet op de juiste manier mee omgaat. Ook somberende gedachten kunnen hierbij een rol spelen. 

Symptomen

Mensen met een lokaal pijnsyndroom kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Pijn tijdens en na het belasten van de spieren op de plek van de overbelasting;
  • Stijfheid;
  • Zwelling rondom de pees.

Diagnose

Om een lokaal pijnsyndroom vast te stellen, luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek nodig om andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

De behandeling van een lokaal pijnsyndroom bestaat uit het herstellen van de overbelasting. Daarvoor moet er een goede balans zijn tussen de belasting (hoe lang en hoe zwaar) en de belastbaarheid (de conditie) van de spieren en gewrichten. 

De balans tussen belasting en belastbaarheid kan onder andere worden hersteld door:

  • De belasting goed te verdelen over de dag en de week door het aanpassen van de leefstijl;
  • Rustig bewegen vanuit een goede lichaamshouding;
  • Spierversterkende oefeningen.

De arts kan ook pijnstilling voorschrijven, zoals paracetamol, NSAID’s of een lokale injectie (corticosteroïd). Andere medicijnen tegen reuma hebben geen effect op de klachten. Voor verdere behandeling en begeleiding verwijst de reumatoloog daarom naar andere zorgprofessionals, zoals de huisarts of fysiotherapeut.

Laatst bijgewerkt op: 08 april 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten