Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Urinezuur-verlagende therapie bij jicht

Gepubliceerd op: 11 januari 2022

Jicht is een vorm van kristalartritis, waarbij er sprake is van teveel urinezuur in het bloed. Na verloop van tijd stapelen de urinezuurkristallen zich op. Deze urinezuurkristallen kunnen neerslaan in gewrichten, pezen en slijmbeurzen, maar ook in de huid en de urinewegen. Het lichaam kan hierop reageren met een ontstekingsreactie, zoals een gewrichtsontsteking of een peesontsteking.

Een urinezuur-verlagende therapie wordt geadviseerd bij:

  • meerdere jichtaanvallen per jaar
  • chronische ontsteking
  • gewrichtsbeschadiging
  • jichtknobbels (thopus)

Behandeling met medicijnen

Een acute jichtaanval wordt behandeld met een algemene ontstekingsremmer, zoals NSAID’s en/of colchicine, of prednison. Meestal is een kuur van 5 tot 7 dagen afdoende om de ontsteking helemaal te remmen.

Medicijnen die het urinezuur verlagen, kunnen toekomstige jichtaanvallen voorkomen of sterk verminderen. Daarnaast zorgen de medicijnen ervoor dat jichtknobbels kleiner worden of verdwijnen. Als de urinezuur-verlagende therapie stopt, komt de jicht op den duur weer terug. Daarom worden patiënten met jicht vaak voor de rest van hun leven behandeld.

Gebruikelijke urinezuur-verlagende medicijnen zijn:

  • Allopurinol 50 – 900 mg per dag (afhankelijk van nierfunctie en effect)
  • Benzbromaron (Desuric ®) 50 – 300 mg per dag (afhankelijk van nierfunctie en effect) 
  • Febuxostat (Adenuric ®) 80 – 120 mg per dag (afhankelijk van nierfunctie en effect)

Tijdelijke bijwerkingen

Tijdens het instellen van de medicatie kan de patiënt meer last krijgen van jicht. Daarom gaat de dosering stapsgewijs omhoog. Periodiek wordt het urinezuur gemeten en zo nodig past de reumatoloog de dosering van het medicijn aan. Het streven is om de waarde van het urinezuur te verlagen naar een urinezuur van  <0.36 mmol/L (of zelfs <0.30 mmol/L, afhankelijk van de mate van jichtneerslag).

Preventief behandelen

Ter voorkoming van jichtaanvallen krijgt de patiënt standaard het medicijn colchicine (of een NSAID) gedurende de periode van het instellen van het urinezuur-verlagende medicijn. Doorgaans is dit een periode van 6 tot 12 maanden.

 

Laatst bijgewerkt op: 29 april 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten