Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Voeding

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

Gezonde voeding is belangrijk om overgewicht of ondergewicht te voorkomen, maar ook om de kans op hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker te verkleinen. Voor mensen met reuma is gezonde voeding ook belangrijk. Met gevarieerde en gezonde voeding krijgt het lichaam in principe de benodigde bouwstenen binnen. Voeding heeft vaak ook effect op de vitaliteit. Door het eten van ongezonde voedingsmiddelen die veel verzadigde vetten en/of suikers bevatten, voelt iemand zich makkelijker sloom, ervaart de zogenaamde 'after dinner-dip' of krijgt een opgeblazen gevoel. Door eten van zoute voeding houdt iemand makkelijker vocht vast.

Op de website van het Voedingscentrum staat meer over  De schijf van vijf en gezonde voeding. Gezond eten komt samengevat neer op: 

  • Volop groente (250 gram) en fruit (2 stuks) per dag.
  • Vooral volkorenproducten.
  • Meer plantaardig, minder vlees.
  • Zachte en vloeibare vetten, zoals olijfolie.
  • Dorstlessers zonder suiker, zoals thee en water.

Effect gezonde voeding op reuma

Bij reumatische ontstekingsziektes is gezonde voeding uiteraard ook belangrijk, onder andere om de verhoogde kans op hart- en vaatziektes te verminderen. Gezonde voeding houdt je fitter, vitaler en verbetert de weerstand; juist bij reuma is dit belangrijk. Voeding, voedingssupplementen en diëten hebben geen aangetoond effect op de reumatische ziektes zelf. Jicht vormt daarop een uitzondering. Dieetaanpassingen kunnen bij jicht wel helpen, zoals minder purinerijk voeding (o.a. minder vlees en peulvruchten) eten eten en minder alcohol drinken.

 

Laatst bijgewerkt op: 10 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten