Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Zelfmanagement bij reuma

Gepubliceerd op: 11 januari 2022

Het hebben van een (chronische) aandoening kan veel veranderen in het dagelijks leven. Steeds weer moet een balans gevonden worden tussen wat het leven vraagt en wat het lichaam kan. Ziekte kan invloed hebben op zaken als werk, relaties, hobby’s en sporten.
Zelfmanagement is het vermogen van mensen om hun aandoening zo goed mogelijk te kunnen inpassen in hun leven. Het gaat over omgaan met de symptomen en behandelingen van een aandoening, maar ook over veranderingen in leefstijl die vaak nodig zijn. En over aanpassingen op het werk of veranderingen in onderlinge relaties.

Vergroten van zelfmanagement vaardigheden helpt om zelf (meer) de regie te voeren over je leven en de keuzes die je maakt. Actief zelf keuzen maken en eigen doelen stellen, geeft meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Training

Zelfmanagementvaardigheden zijn te vergroten met trainingen, zelfhulpboeken en door het te doen. Oefening baart kunst. Voor mensen met een reumatische aandoening zijn er (online) trainingen via de website Reuma Uitgedaagd.
 
Zie ook: folder Vermoeidheid, uitleg en advies.

 

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten