Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Zorgpad Raynaud

Gepubliceerd op: 11 januari 2022

De afdeling Reumatologie heeft het Zorgpad Raynaud ontwikkeld om een screening van een eventuele onderliggende reumatische ontstekingsziekte efficiënter te maken. Patiënten met het fenomeen van Raynaud kunnen eenvoudig (door de huisarts) worden verwezen naar de reumatoloog voor een efficiënt diagnostisch traject.
De kans op een onderliggende reumatische ontstekingsziekte bij een patiën is vrij goed te voorspellen door een goede anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullende diagnostiek. Bloedonderzoek (waaronder bepaling van antinucleaire antistoffen (ANA)) en nagelriemcapillairscopie zijn hiervan de belangrijkste onderzoeken.

Afspraken

Als de patiënt een verwijzing heeft voor het Zorgpad Raynaud, kan deze contact opnemen met de poli Reumatologie. Het secretariaat van de polikliniek zal twee afspraken inplannen. Tijdens de eerste afspraak wordt onderzoek gedaan ten behoeve van het stellen van een diagnose:

De patiënt ontvangt de folder Capillairscopie voorafgaand aan de eerste afspraak. Hierin staat ook beschreven welke voorbereidingen getroffen moeten worden.

De tweede afspraak is ruim 10 dagen na de eerste afspraak. De patiënt heeft dan een consult bij de reumatoloog. Tijdens deze afspraak worden de uitslagen van de onderzoeken en het eventuele vervolgtraject van de behandeling met de patiënt besproken.
 

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten