Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Benzbromaron (Desuric®)

Gepubliceerd op: 11 januari 2022

Benzbromaron is een medicijn dat het urinezuurgehalte in het bloed verlaagt, doordat het de uitscheiding van urinezuur in de nieren verhoogt. Het wordt gebruikt bij jicht als het medicijn allopurinol bijwerkingen geeft of onvoldoende effectief is.

Dosering en werking

De reumatoloog schrijft benzbromaron voor in tabletten van 100 mg, in een dosering van één keer per dag 50 tot 300 mg (afhankelijk van nierfunctie en effect).

Bijwerkingen

Soms komen bijwerkingen voor. Meestal verdwijnen deze vanzelf binnen enkele weken, als het lichaam gewend is aan het medicijn. Maag-darmklachten, zoals misselijkheid en diarree, kunnen voorkomen. Benzbromaron kan soms niersteenkolieken of leverontsteking uitlokken.
Benzbromaron mag daarom niet gebruikt worden bij ernstige nierfunctiestoornis (creatinineklaring < 30 ml/min), nierstenen of in geval van een leveraandoening.
 
Tijdens het gebruik van benzbromaron wordt regelmatig bloed geprikt, om het urinezuur te meten en eventuele afwijkingen in waardes van de lever of de nieren op te sporen. In het begin van de jichtbehandeling moet dit wat vaker gebeuren. Later is eens per 6 tot 12 maanden bloedprikken voldoende.

Zwangerschap en borstvoeding

De reumatoloog raadt benzbromaron af gedurende de zwangerschap of tijdens borstvoeding, omdat er weinig bekend is over veilig gebruik in die periode.

Belangrijk

Benzbromaron kan soms de werking van andere medicijnen beïnvloeden, zoals bloedverdunners van de trombosedienst. Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u benzbromaron gebruikt.


Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten