Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Apremilast (Otezla©)

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

Apremilast is een anti-reumatische medicijn (kleine molecuul DMARD) dat ontstekingen tegengaat. Het vermindert de activiteit van het enzym fosfodi-esterase-4 in (PDE-4) in de cel, waardoor de cel minder ontstekingsstoffen maakt. Door ontstekingen te remmen, nemen de klachten af. Ook kan het middel schade aan de gewrichten en andere ontstoken weefsels vertragen of voorkomen. 

Apremilast wordt sinds kort toegepast bij artritis psoriatica en waarschijnlijk wordt het medicijn in de toekomst bij meerdere ziektes toegepast.

Dosering en werking

Apremilast is beschikbaar in tabletten van 10, 20, of 30 mg. Het wordt in een paar dagen tijd opgebouwd naar de gebruikelijke dosering van 2 x per dag 30 mg. De ontstekingsremmende werking start na weken tot maanden. Het uiteindelijke effect is na ongeveer 12 tot 24 weken te beoordelen.

Bijwerkingen

Soms komen bijwerkingen voor. Meestal verdwijnen deze vanzelf binnen enkele weken, als het lichaam gewend is aan het medicijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maag- darmklachten, zoals misselijkheid, diarree en gewichtsvermindering. Soms komt een allergische reactie voor met huiduitslag en jeuk. Dit is een reden het middel te stoppen en contact op te nemen met de reumatoloog.

Psychische klachten kunnen ook ontstaan bij gebruik van dit medicijn, zoals slaapproblemen, stemmingswisselingen, verwardheid, en zelden suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag. Apremilast beïnvloedt de weerstand nauwelijks. Luchtweginfecties komen wel iets vaker voor. Tijdens behandeling met apremilast zijn geen extra bloedcontroles nodig.

Zwangerschap en borstvoeding

De reumatoloog raadt apremilast af gedurende de zwangerschap of tijdens borstvoeding, omdat er weinig bekend is over veilig gebruik in die periode.

Belangrijk

Apremilast kan in combinatie met andere medicijnen soms minder werkzaam zijn (zoals rifampicine, fenobarbital en sint-janskruid). Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u apremilast gebruikt.

Laatst bijgewerkt op: 10 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten