Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Nagelriemcapillairscopie

Scopie van de bloedvaatjes van de nagelriem

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

Tijdens een nagelriemcapillairscopie bekijkt de medisch secretaresse of de reumaconsulente de kleinste bloedvaatjes (haarvaatjes, ook wel capillairen genoemd) van de nagelriem. Dankzij deze techniek kunnen haarvaatjes bestudeerd worden zonder weefsel weg te nemen. Nagelriemcapillairscopie wordt verricht bij mensen met het fenomeen van Raynaud. Vingers en/of tenen kleuren tijdens een aanval wit, (soms) blauw en daarna rood.

Onderzoek

Tijdens de scopie kijkt de medisch secretaresse of reumaconsulente hoeveel haarvaatjes aanwezig zijn en of er tekenen van ontsteking in de haarvaatjes te zien zijn. De uitslag wordt gebruikt om in te schatten of er een onderliggende reumatische ontstekingsziekte aanwezig is.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw vingers op kamertemperatuur zijn. Daarom vragen wij u 15 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn, zodat uw handen aan de temperatuur wennen. Verder is het belangrijk om:

  • Twee uur van tevoren niet meer te roken.
  • Twee weken voor het onderzoek te stoppen met het terugduwen van uw nagelriemen.
  • Twee weken vooraf niet meer naar de manicure te gaan en geen nagellak te gebruiken.
  • Bent u allergisch voor pinda’s? Meld dit vooraf bij de polikliniek of arts. Voor het onderzoek wordt pindaolie gebruikt.

De afspraak

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Reumatologie en wordt verricht door een medisch secretaresse of reumaconsulente, die getraind is in het maken van foto’s met de capillaroscoop.

De ingreep

Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten en is pijnloos. De handen worden plat op de onderzoekstafel gelegd en er worden druppeltjes pindaolie op de nagelriemen aangebracht (alle vingers, exclusief de duimen). Daarna wordt de capillaroscoop, een cilindervormig instrument, op uw nagel gezet om de haarvaatjes in beeld te brengen. De gemaakte afbeeldingen worden door de reumatoloog beoordeeld. De uitslag krijgt u tijdens het volgende consult met de reumatoloog.





Laatst bijgewerkt op: 10 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten