KenniscentrumZiekte/aandoening › Reuma algemeen › Algemeen reuma

Algemeen reuma

In de volksmond wordt ‘reuma’ vaak gebruikt als verzamelnaam voor klachten van het houdings- en bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen). De term reuma kan daarom soms verwarring wekken over welke aandoening bedoeld wordt: van artrose tot peesoverbelasting of een reumatische ontstekingsziekte.
De reumatoloog kan in het consult onderscheid maken tussen de verschillende oorzaken van de klachten en een diagnose stellen. Voor het stellen van een diagnose zijn vooral het verhaal en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek belangrijk. Na het stellen van de diagnose kan een behandeling worden ingesteld. Behandeling kan variëren van alleen adviezen tot therapie met medicijnen voor reumatische ontstekingsziektes. Omdat de meeste reumatische ontstekingsziektes chronisch zijn, zijn vaak langdurige therapie en regelmatige controles nodig.

Reumatische aandoeningen

Over het algemeen kunnen de ruim 200 vormen van reuma in de volgende categorieën worden onderverdeeld:

Artritis of gewrichtsontstekingen

Artritis betekent gewrichtsontsteking: een gewricht is gezwollen, pijnlijk, beperkt in beweeglijkheid, stijf (met name ’s ochtends) en warm (slechts zelden rood). Artritis kan door vele oorzaken ontstaan. Zo is bijvoorbeeld jicht een kristalartritis. Ook infecties kunnen artritis veroorzaken (zie: infectie in gewricht).   

Bindweefselziekten of systeemziekten

Bij bindweefselontstekingsziektes of systeemziekten kunnen naast ontstekingen van gewrichten ook ontstekingen van bloedvaten, ogen, huid en interne organen optreden. Het gaat hierbij dus vaak om meer dan alleen aantasting van het bewegingsapparaat.

Artrose

Artrose (ook wel gewrichtsslijtage genoemd) is het gevolg van het verloren gaan van kraakbeen waarmee de uiteinden van botten zijn bekleed. Dit leidt tot pijn, stijfheid, functiebeperking en soms ook tot ontsteking in de aangedane gewrichten. In het reparatieproces van het lichaam wordt aan de randen van het gewricht extra bot afgezet. Helaas treedt er geen herstel van het kraakbeen op.   

Klachten van weke delen

Een veel voorkomende oorzaak van pijn is ontsteking of irritatie van pezen, peesaanhechtingen, banden, slijmbeurzen en spieren. Dit zijn de zogenaamde ‘weke delen’. Voorbeelden van weke-delen-klachten zijn een tenniselleboog of een slijmbeursontsteking in de schouder (lokale pijnsyndromen). Wanneer er in het lichaam veel (peesaanhechtings-)plekken zijn die chronische pijn geven, dan wordt dit fibromyalgie genoemd.Deel deze pagina: