Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Algemeen reuma

Gepubliceerd op: 06 januari 2022

'Reuma’ wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor klachten aan o.a. botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen. Daardoor is het niet altijd direct duidelijk over welke aandoening het gaat en wat de oorzaak is.

Om de juiste diagnose te kunnen stellen, bespreekt de reumatoloog  uw klachten. Uw verhaal en de bevindingen van een lichamelijk onderzoek zijn belangrijk voor het stellen van een diagnose. Als de diagnose is gesteld, kan de behandeling starten. Een behandeling kan variëren van een advies tot behandeling met medicijnen. Veel reumatische aandoeningen zijn chronisch. Daardoor is er vaak een langdurige behandeling en zijn regelmatig controles nodig.

Reumatische aandoeningen

Over het algemeen kunnen de ruim 200 vormen van reuma in de volgende categorieën worden onderverdeeld:

Artritis of gewrichtsontstekingen

Artritis betekent gewrichtsontsteking: een gewricht is gezwollen, pijnlijk, beperkt in beweeglijkheid, stijf (met name ’s ochtends) en warm (slechts zelden rood). Artritis kan door vele oorzaken ontstaan. Zo is bijvoorbeeld jicht een kristalartritis. Ook infecties kunnen artritis veroorzaken (zie: infectie in gewricht).  

Bindweefselziekten of systeemziekten

Bij bindweefselontstekingsziektes of systeemziekten kunnen naast ontstekingen van gewrichten ook ontstekingen van bloedvaten, ogen, huid en interne organen optreden. Het gaat hierbij dus vaak om meer dan alleen aantasting van het bewegingsapparaat.

Artrose

Artrose (ook wel gewrichtsslijtage genoemd) is het gevolg van het verloren gaan van kraakbeen waarmee de uiteinden van botten zijn bekleed. Dit leidt tot pijn, stijfheid, functiebeperking en soms ook tot ontsteking in de aangedane gewrichten. In het reparatieproces van het lichaam wordt aan de randen van het gewricht extra bot afgezet. Helaas treedt er geen herstel van het kraakbeen op.   

Klachten van weke delen

Een veel voorkomende oorzaak van pijn is ontsteking of irritatie van pezen, peesaanhechtingen, banden, slijmbeurzen en spieren. Dit zijn de zogenaamde ‘weke delen’. Voorbeelden van weke-delen-klachten zijn een tenniselleboog of een slijmbeursontsteking in de schouder (lokale pijnsyndromen). Wanneer er in het lichaam veel (peesaanhechtings-)plekken zijn die chronische pijn geven, dan wordt dit fibromyalgie genoemd.

 

Laatst bijgewerkt op: 17 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten