Overslaan en naar de inhoud gaan
search

MRI-scan van het bekken voor reumatologie

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

De reumatoloog vraagt een MRI-scan van het bekken aan als de patiënt lage rugklachten heeft, die verdacht zijn voor spondylarthropathie (een gewrichtsontsteking aan het bekken of de wervelkolom). Een MRI-scan kan meer duidelijkheid geven als er nog geen diagnose gesteld kan worden op basis van bloedonderzoek en röntgenfoto’s van het bekken. Interpretatie van dit MRI-onderzoek kan lastig zijn, omdat niet altijd duidelijk is of een kleine afwijking ook gerelateerd is aan de klachten of symptomen.

Radiologisch onderzoek

Een MRI-scan is een onderzoek waarbij magnetische velden en radiogolven worden gebruikt om (delen van) het lichaam in beeld te brengen. Voor dit onderzoek wordt géén röntgenstraling gebruikt. Het is een onschadelijke en pijnloze techniek. 
De techniek die wordt toegepast gaat gepaard met veel lawaai. Patiënten krijgen oordoppen in en een koptelefoon op met muziek om dit minder luid te horen. 

Claustrofobie

Als u last heeft van claustrofobie, geef dit dan aan bij uw reumatoloog of als de afspraak voor het onderzoek gemaakt wordt. Er bestaat een mogelijkheid om een afspraak te maken voor een proefligging. De scanner met extra grote opening wordt gebruikt voor patiënten met claustrofobie. De aanvragend arts kan ook rustgevende en ontspannende medicijnen voorschrijven. Bekijk ook het filmpje MRI-scan, wat kunt u verwachten

Afspraak

De secretaresse van de polikliniek Reumatologie zal een afspraak voor u plannen voor het onderzoek.

Voorbereiding

Bij het maken van de afspraak voor de MRI-scan informeren we u ook over de noodzakelijke voorbereiding voor dit onderzoek voor u als patiënt. Het is belangrijk dat u deze aanwijzingen opvolgt. In de patiëntenfolder die u heeft ontvangen staat deze informatie ook. Leest u de folder aandachtig door. 

Contrastmiddel

Soms wordt er contrastmiddel gebruikt voor het onderzoek. De patiënt krijgt het met een infuus via de bloedvaten toegediend. Na het onderzoek wordt het infuus ook weer verwijderd. 

Gang van zaken

Tijdens het onderzoek ligt u meestal op uw rug op de onderzoekstafel van de scanner, soms is een andere positie nodig. Afhankelijk van welk onderzoek met de MRI-scanner wordt uitgevoerd, worden er soms ook spoelen (antennes) geplaatst. Deze zijn nodig om de signalen op te vangen zodat een goed onderzoeksbeeld gevormd wordt. 
Het lichaamsdeel dat in beeld gebracht moet worden moet in het midden van de tunnel komen om een goed beeld te kunnen vormen.   

Bij aanvang van het onderzoek schuift de onderzoekstafel in een soort tunnel. Er is een MRI-scanner met een opening die 60 centimeter breed is en een scanner met een opening van 70 centimeter. De tunnel is 125 of 147 meter lang en is aan beide kanten open. 
  
Tijdens het onderzoek is de laborant niet bij u in de ruimte, maar in de ruimte ernaast. De laborant staat via de intercom met u in contact. Vanuit de bedieningsruimte houdt de laborant u in de gaten. U krijgt een bel in uw hand die u kunt indrukken bij nood. 

MRI-scan: Wat kun u verwachten

We raden u aan om:             

 

 

 

Laatst bijgewerkt op: 05 juli 2024

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten