Spierontsteking (Myositis)
polymyositis en dermatomyositis
Gepubliceerd op: 07 januari 2022Myositis betekent spierontsteking. Naast spieren kunnen ook andere weefsels ontsteken zoals de huid, gewrichten en de longen (dat heet een systeemziekte). Meestal maakt het lichaam ook afweerstoffen tegen zichzelf aan. Deze stoffen noemen we auto-antistoffen.
De meest voorkomende vormen van spierontsteking zijn polymyositis en dermatomyositis. Hierbij ontstaan er spontaan ontstekingen in de spieren. Beide vormen zijn zeldzaam.
Spierontsteking kan ook voorkomen bij andere reumatische bindweefselontstekingsziektes, zoals systemische sclerose en het syndroom van Sjögren.
Oorzaak
Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan, is het nog niet precies bekend waarom het afweersysteem ontstekingen veroorzaakt in de spieren en andere weefsels. Inmiddels is wel duidelijk dat erfelijke aanleg en omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Ongeveer één op de vier mensen met dermatomyositis heeft ook vorm van kanker. Dit speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van ontstekingen.
Symptomen
Mensen met spierontsteking kunnen de volgende klachten ervaren:
- Spierzwakte, vooral in de grote spiergroepen;
- Moeite met het heffen van de armen;
- Moeite met opstaan of traplopen;
- Kortademigheid en droge hoest;
- Huidafwijkingen op de handen, borst, hals en het gezicht.
Diagnose
Om spierontsteking vast te stellen, luistert de reumatoloog of neuroloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Er wordt bloedonderzoek gedaan om verhoogde spierwaarde, ontstekingswaardes en auto-antistoffen aan te tonen.
De neuroloog doet soms aanvullend onderzoek, zoals een elektromyografie om de activiteit van de spieren te meten. Als de oorzaak van de spierontsteking onduidelijk blijft, is soms spierbiopt nodig. De neuroloog haalt dan een klein stukje weefsel uit de spier voor verder onderzoek in het laboratorium.
Bij dermatomyositis wordt er ook aanvullend onderzoek gedaan om een onderliggende vorm van kanker uit te sluiten.
Behandeling
De behandeling van een spierontsteking bestaat meestal uit een combinatie van prednison en DMARD’s om de ontsteking te onderdrukken. Daarnaast is regelmatig bewegen belangrijk om de conditie van het hart, de longen en spieren te verbeteren en spierzwakte en vermoeidheid tegen te gaan.
Zie ook: folder Vermoeidheid, uitleg en advies.
Laatst bijgewerkt op: 26 april 2022