Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Spierreuma Polymyalgia rheumatica (PMR)

Gepubliceerd op: 07 januari 2022

Spierreuma is een aandoening waarbij er spontaan ontstekingen ontstaan in de spieren. Bijvoorbeeld in de benen, armen, schouders en/of nek. Een andere term voor spierreuma is Polymyalgia Rheumatica of PMR.

Spierreuma komt voor bij mensen vanaf 50 jaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen. 10 tot 20% van de mensen met spierreuma heeft ook ontstekingen in de bloedvaten (reuscelarteriitis). Sommige mensen hebben ook langdurige ontstekingen in de gewrichten van de handen (reumatoïde artritis).

Oorzaak

Het is nog niet precies bekend waardoor de ontstekingen in spieren ontstaan.

Symptomen

Mensen met spierreuma kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Pijnlijke stijfheid in de bovenbenen, bovenarmen, schouders, nek en/of het bekken.
  • Moeite met opstaan en/of het heffen van de armen door stijve spieren. Vooral in de ochtend of na lang dezelfde houding zitten of staan.
  • Gezwollen, ontstoken gewrichten van vingers, pols of knie.
  • Algemene klachten zoals koorts, zich niet lekker voelen en vermoeidheid.

Meestal ontstaan de klachten in een aantal weken of maanden, maar soms ook in een aantal dagen.  
Als er ook andere klachten ontstaan, zoals (eenzijdige) hoofdpijn, slechter zicht of kramp of vermoeidheid in de kaken, dan kan er ook sprake zijn van de bloedvatontstekingsziekte reuscelarteriitis.

Diagnose

De diagnose spierreuma wordt vaak door de huisarts gesteld. Bij twijfel verwijst de huisarts u door naar de  reumatoloog. 

Om spierreuma vast te stellen, luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek kan de diagnose ondersteunen. Als er sprake is van spierreuma, zijn de ontstekingswaardes in het bloed, zoals BSE en CRP, meestal verhoogd. 

Als de reumatoloog reumatoïde artritis vermoedt, wordt er aanvullend bloedonderzoek gedaan naar de aanwezigheid van reumafactor en/of anti-CCP antistoffen. Bij een vermoeden van reuscelarteriitis doet de reumatoloog een biopsie van het bloedvat bij het slaapbeen.

Behandeling

De behandeling van spierreuma bestaat uit verschillende medicijnen, zoals:

Meestal gaat spierreuma weer over en kan de behandeling in één tot drie jaar worden afgebouwd en gestopt. Soms blijft langdurige behandeling nodig.

Laatst bijgewerkt op: 06 april 2023

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten