Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Stoppen met roken

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

Dat roken gezondheidsschade kan geven is algemeen bekend. Roken is in Nederland de belangrijkste oorzaak van voortijdige sterfte. Hart- en vaatziektes, zoals een hartinfarct of een beroerte, komen veel vaker voor bij rokers. Ook vormen van kanker komen vaker voor, zoals keelkanker, blaaskanker en longkanker (voor 90 procent te wijten aan roken!). Roken heeft een nadelig effect op de conditie van de longen, waardoor iemand sneller buiten adem en moe is. Daarnaast kan longemfyseem ontstaan: beschadigingen in de longen waardoor iemand snel benauwd is en kan komen te overlijden.

Roken en reuma

Roken is ook gelinkt aan reumatische ontstekingsziektes, zoals reumatoïde artritis. Dit komt doordat stoffen in de rook beschadigingen kunnen geven in lichaamscellen. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld makkelijker anti-CCP antistoffen ontstaan. Ook de huidontstekingen bij systemische lupus erythematosus hebben een verband met roken. Blijven roken geeft daarnaast een slechter verloop van deze reumatische ziektes: ontstekingen houden makkelijker aan en er ontstaat meer schade.  

Hart- en vaatziekten

Chronisch ontsteking, zoals bij reumatische ontstekingsziektes, geeft tevens meer kans op hart- en vaatziektes. Hoe meer risicofactoren er daarnaast aanwezig zijn, hoe groter de kans op hart- en vaatziektes. Roken is een van de belangrijkste risicofactoren van deze ziekten en daarom belangrijk om te mijden.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is belangrijk voor de algehele gezondheid, maar ook voor reuma. Op internet zijn veel websites gewijd aan roken en adviezen over stoppen met roken. Betrouwbare voorbeelden hiervan zijn de websites Thuisarts.nl en Trimbos.nl.
Daarnaast kunnen zorgverleners hulp bieden, zoals de huisarts, een psycholoog-coach of de het ziekenhuis:

 

Laatst bijgewerkt op: 10 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten