Overslaan en naar de inhoud gaan
search

ANCA-geassocieerde vasculitis

Gepubliceerd op: 07 januari 2022

ANCA staat voor ‘antineutrofiele cytoplasmatische antistoffen’. Dit zijn auto-antistoffen die zich richten tegen bestanddelen van witte bloedcellen. Vasculitis betekent bloedvatontsteking. 

ANCA-geassocieerde vasculitis is een reumatische bloedvatontstekingsziekte. Hierbij ontstaan er ontstekingen in de bloedvaten. 
Binnen de benaming ANCA-geassocieerde vasculitis kunnen nog weer aparte ziektebeelden worden benoemd, zoals granulomateuze polyangiitis (GPA, oftewel de ziekte van Wegener).

ANCA-geassocieerde vasculitis komt niet vaak voor, elk jaar krijgen ongeveer 500 mensen in Nederland deze aandoening.

Oorzaak

Het is nog niet duidelijk waarom het afweersysteem bij deze aandoening ontstekingen veroorzaakt in bloedvaten. Wel is bekend dat de bacterie Staphylococcus aureus een rol kan spelen in de ontwikkeling van spontane bloedvatontstekingen door de afweercellen.

Symptomen

Mensen met ANCA-geassocieerde vasculitis kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Algehele malaise: zich niet lekker voelen
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Paars-rode bultjes of wonden op de huid
  • Minder goede werking van de nieren
  • Ontsteking in de slijmvliezen van de keel en neus (bloederige korstjes in de neus en pijn in de bijholtes)
  • Klachten aan bijvoorbeeld longen, zenuwen of gewrichten.

Diagnose

Om ANCA-geassocieerde vasculitis vast te stellen, luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan de reumatoloog bloedonderzoek laten doen. Er wordt dan onderzocht of er ANCA auto-antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Ontstekingswaardes zoals BSE en CRP zijn over het algemeen verhoogd. 

Met een urineonderzoek kan de reumatoloog onderzoeken of er sprake is van een ontsteking in de nieren. Als dat nodig is, wordt er ook nierweefsel onderzocht. Daarnaast kan de reumatoloog röntgenfoto’s van de longen laten maken. Hiermee kan een longontsteking worden vastgesteld.

Afhankelijk van de klachten kan de reumatoloog ook andere medisch specialisten betrekken, zoals een internist-nefroloog, longarts of KNO-arts.

Behandeling

ANCA-vasculitis wordt vaak behandeld met prednison. Daarnaast worden reumaremmers (DMARD’s) voorgeschreven. VDe behandeling duurt vaak een aantal jaren. De medicatie wordt afgebouwd als de ziekte onder controle is.

 

Laatst bijgewerkt op: 08 april 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten