Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Hydroxychloroquine (Plaquenil©)

Reumaremmer (DMARD's)

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

Hydroxycholoroquine is een anti-reumatisch medicijn (klassiek DMARD) dat de reumatoloog voorschrijft het als medicijn voor reumatische ziektes, zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematodes en het syndroom van Sjögren. Oorspronkelijk is het een anti-malariamiddel.

Vaak gebruikt een patiënt het middel jarenlang. Door ontstekingen te remmen nemen de klachten af. Ook kan het medicijn schade aan de gewrichten en andere ontstoken weefsels vertragen of voorkomen.

Dosering en werking

De reumatoloog schrijft hydroxychloroquine voor in tabletten van 200 mg, één- of twee keer per dag in te nemen. De ontstekingsremmende werking start na ongeveer 12 weken. Het uiteindelijke effect is na ongeveer 3 tot 6 maanden te beoordelen.

Bijwerkingen

Soms komen bijwerkingen voor. Meestal verdwijnen deze vanzelf binnen enkele weken, als het lichaam gewend is aan het medicijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maag- darmklachten, zoals misselijkheid en diarree.

In zeldzame gevallen ontstaat na starten van hydroxychloroquine een allergische reactie met huiduitslag en jeuk of treden er problemen met de ogen op. Deze problemen ontstaan meestal pas na langdurig gebruik van hoge doseringen hydroxychloroquine. Tijdens behandeling met hydroxychloroquine zijn geen extra bloedcontroles nodig.

Zwangerschap

Hydroxychloroquine is niet schadelijk voor ongeboren kinderen en mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

Folder

 

Laatst bijgewerkt op: 06 april 2023

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten