KenniscentrumBehandelingenDMARD's › Hydrxychloroquine › Hydroxychloroquine (Plaquenil©)

Hydroxychloroquine (Plaquenil©)

Hydroxycholoroquine is een anti-reumatisch medicijn (klassiek DMARD) dat de lichamelijke weerstand van de patiënt niet vermindert. Van oorsprong is het een anti-malariamiddel. De reumatoloog schrijft het voor als medicijn voor reumatische gewrichtsontstekingsziektes, zoals reumatoïde artritis. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor reumatische bindweefselziektes, zoals systemische lupus erythematodes en het syndroom van Sjögren.

Vaak gebruikt een patiënt het middel jarenlang. Door ontstekingen te remmen nemen de klachten af. Ook kan het medicijn schade aan de gewrichten en andere ontstoken weefsels vertragen of voorkomen.

Dosering en werking

De reumatoloog schrijft hydroxychloroquine voor in tabletten van 200 mg, één- of twee keer per dag in te nemen. De ontstekingsremmende werking start na ongeveer 12 weken. Het uiteindelijke effect is na ongeveer 3 tot 6 maanden te beoordelen.

Bijwerkingen

Soms komen bijwerkingen voor. Meestal verdwijnen deze vanzelf binnen enkele weken, als het lichaam gewend is aan het medicijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maag- darmklachten, zoals misselijkheid en diarree. Zelden ontstaat na starten van hydroxychloroquine een allergische reactie met huiduitslag en jeuk. Heel zelden treden er problemen met de ogen op. Deze problemen ontstaan meestal pas na langdurig gebruik van hoge doseringen hydroxychloroquine. Tijdens behandeling met hydroxychloroquine zijn geen extra bloedcontroles nodig.

Zwangerschap

Hydroxychloroquine is niet schadelijk voor ongeboren kinderen en mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

Folder


Hydroxychloroquine (HCQ) - Bij reumatische aandoeningen

Deel deze pagina: