Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Leflunomide (Arava©)

Reumaremmer (DMARD's)

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

Leflunomide is een anti-reumatisch medicijn (klassiek DMARD) dat ontstekingen bestrijdt en de celdeling remt. Vaak gebruikt een patiënt het jarenlang. Het is effectief in de behandeling van reumatische gewrichtsontstekingsziektes, zoals reumatoïde artritis en artritis psoriatica. Door ontstekingen te remmen nemen de klachten af. Ook kan het medicijn schade aan de gewrichten en andere ontstoken weefsels vertragen of voorkomen.
 
Leflunomide wordt voorgeschreven in tabletten van 10 of 20 mg, één keer per dag in te nemen. De ontstekingsremmende werking start na ongeveer 6 tot 8 weken. Het uiteindelijke effect is na 6 tot 12 weken te beoordelen.

Bijwerkingen

Soms komen bijwerkingen voor. Meestal verdwijnen deze vanzelf binnen enkele weken, als het lichaam gewend is aan het medicijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • maag- darmklachten zoals misselijkheid, diarree, buikpijn of afvallen.
  • hoofdpijn
  • stemmingswisselingen
  • klachten van het mondslijmvlies 

Bijwerkingen die soms voorkomen:

  • verhoging van de bloeddruk
  • afwijkende leverfuncties
  • een daling van het aantal rode of witte bloedcellen. 

Tijdens het gebruik van leflunomide wordt regelmatig bloed geprikt om eventuele afwijkingen in waardes van de lever, de nieren of de bloedaanmaak op te sporen. In het begin van de behandeling moet dit vaker gebeuren. Later is eens per 3 tot 6 maanden bloedprikken voldoende.

Zwangerschap en vruchtbaarheid

Leflunomide is schadelijk voor ongeboren kinderen, maar heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Zowel mannen als vrouwen mogen tijdens het gebruik van leflunomide en tot 24 maanden na het staken hiervan géén kind verwekken c.q. zwanger worden. In deze periode moet de patiënt een betrouwbare anticonceptiemethode gebruiken.

De reumatoloog kan deze periode verkorten  door een zogenoemde 'uitwasprocedure' (door middel van speciale medicijnen). Normaal gesproken blijft leflunomide namelijk tot 2 jaar na gebruik in het lichaam aanwezig.

Belangrijk

Leflunomide kan soms de werking van andere medicijnen beïnvloeden, zoals bloedverdunners van de trombosedienst. Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u leflunomide gebruikt.

Folder

 

Laatst bijgewerkt op: 29 april 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten