Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Sulfasalazine (Salazopyrine®)

Reumaremmer (DMARD's)

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

Sulfasalazine is een anti-reumatisch medicijn (klassiek DMARD) dat wordt voorgeschreven als medicijn bij reumatische gewrichtsontstekingsziektes, zoals reumatoïde artritis en artritis psoriatica, maar ook voor darmontstekingsziektes zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Vaak wordt het jarenlang gebruikt. Door ontstekingen te remmen nemen de klachten af. Ook kan schade aan de gewrichten en andere ontstoken weefsels vertraagd of voorkomen worden.

Sulfasalazine wordt voorgeschreven in tabletten van 500 mg. In een paar weken tijd wordt de dosering doorgaans opgebouwd naar twee keer per dag 1000 mg of twee keer per dag 1500 mg. De ontstekingsremmende werking start na ongeveer 6 tot 8 weken. Het uiteindelijke effect is na ongeveer 12 weken te beoordelen.

Bijwerkingen

Soms komen bijwerkingen voor. Meestal verdwijnen deze vanzelf binnen enkele weken, als het lichaam aan het medicijn gewend is. De meest voorkomende bijwerkingen zijn

  • maag-  en darmklachten, zoals misselijkheid en diarree.
  • hoofdpijn
  • stemmingswisselingen
  • klachten van het mondslijmvlies
  • urine kan een oranjerode kleur krijgen. Deze verkleuring is onschuldig en gaat vanzelf over na het stoppen van de tabletten.

Andere bijwerkingen die soms voorkomen zijn te vinden in het bloed, maar geven over het algemeen geen klachten. Dit zijn leverproefstoornissen of een daling van het aantal rode of witte bloedcellen.

In een zeldzame gevallen ontstaat na starten van sulfasalazine een allergische reactie met huiduitslag en soms koorts. Ook kan er een reactie met erge keelpijn, koorts, blauwe plekken of bloedneuzen optreden. Deze zeldzame ernstige reacties zijn reden om direct contact te zoeken met de reumatoloog en het middel te stoppen.

Bloedprikken

Tijdens het gebruik van sulfasalazine moet de patiënt regelmatig bloed laten prikken om eventuele afwijkingen in waardes van de lever, de nieren of de bloedaanmaak op te sporen. In het begin van de behandeling met sulfasalazine moet dit vaker gebeuren. Later is eens per 3 tot 6 maanden bloedprikken voldoende.

Zwangerschap en vruchtbaarheid

Sulfasalazine is niet schadelijk voor ongeboren kinderen en de patiënt mag het medicijn tijdens de zwangerschap gebruiken. Bij mannen kan sulfasalazine een verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. Dit herstelt zich enkele maanden na het stoppen van het middel.

Belangrijk

Sulfasalazine kan soms de werking van andere medicijnen beïnvloeden, zoals bloedverdunners van de trombosedienst. Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u sulfasalazine gebruikt.

Folder

Sulfasalazine (Salazopyrine® EC) - Bij reumatische aandoeningen

Laatst bijgewerkt op: 06 april 2023

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten