Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Febuxostat (Adenuric©)

Gepubliceerd op: 11 januari 2022

Febuxostat is een medicijn dat het urinezuurgehalte in het bloed verlaagt, doordat het de omzetting van purine naar urinezuur remt. Daardoor maakt het lichaam minder urinezuur aan. De reumatoloog schrijft het voor bij jicht, wanneer allopurinol en benzbromaron bijwerkingen geven of onvoldoende effectief zijn.

Werking

De reumatoloog schrijft febuxostat voor in tabletten van 80 mg of 120 mg, in een dosering van 1 x per dag 40 tot 120 mg (afhankelijk van nierfunctie en effect).

Bijwerkingen

Soms komen bijwerkingen voor. Meestal verdwijnen deze vanzelf binnen enkele weken, als het lichaam gewend is aan het medicijn. Febuxostat kan een allergische reactie uitlokken met huiduitslag en jeuk. Dit is een reden om het middel te stoppen. Hoofdpijn, leverfunctiestoornissen en maag- darmklachten, zoals misselijkheid en diarree, komen soms ook voor.

Behandeling met febuxostat is niet aan te bevelen bij ischemische hartziekte (zoals vernauwingen in de kransslagaders van het hart of een hartinfarct) of hartfalen.
Er is geen onderzoek gedaan naar de veiligheid en werkzaamheid van febuxostat bij patiënten met een matig tot ernstige leverfunctiestoornis of nierfunctiestoornis (creatinineklaring < 30 ml/min).
 
Tijdens het gebruik van febuxostat wordt regelmatig bloed geprikt, om het urinezuur te meten en eventuele afwijkingen in waardes van de lever, de nieren of de bloedaanmaak op te sporen. In het begin van de jichtbehandeling moet dit wat vaker gebeuren. Later is eens per 6 tot 12 maanden bloedprikken voldoende.

Zwangerschap en borstvoeding

De patiënt kan febuxostat beter niet gebruiken gedurende de zwangerschap of tijdens borstvoeding, omdat er weinig bekend is over veilig gebruik in die periode.

Belangrijk

Febuxostat kan soms de werking van andere medicijnen beïnvloeden, zoals azathioprine (immuunsuppressivum). Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u febuxostat gebruikt.

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten