Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Overgewicht

Gepubliceerd op: 10 januari 2022

Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er sprake van overtollig vet in het lichaam, wat een negatief effect heeft op de gezondheid. Overgewicht geeft meer kans op hart- en vaatziektes. Daarnaast zorgt overgewicht vaak ook voor verhoging van de bloeddruk, het bloedsuikergehalte (en suikerziekte) en het cholesterol. Overgewicht verhoogt de kans op verschillende vormen van kanker, zoals darmkanker en borstkanker na de overgang.

Overgewicht en reuma

Ook de ontwikkeling van verschillende reumatische ontstekingsziektes kan samenhangen met overwicht, zoals reumatoide artritis, artritis psoriatica en jicht. De ontwikkeling van artrose (zelfs handartrose) heeft een duidelijke relatie met overgewicht. Omgekeerd kunnen gewrichtsklachten weer meer kans geven op overgewicht, omdat het lichaamsbeweging nadelig kan beïnvloeden. Daarnaast kan het medicijn prednison de kans op overgewicht vergroten. Dit medicijn wordt regelmatig gebruikt bij reumatische ontstekingsziektes.
Overgewicht leidt sneller tot spier- en gewrichtsklachten: dagelijks meetorsen van overtollige kilo’s vet geeft regelmatig klachten als pijn en vermoeidheid. Daarnaast kan overtollig vet ervoor zorgen dat bewegen moeilijker is en kan het letterlijk in de weg zitten.

Overgewicht bepalen via BMI

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of iemand overgewicht heeft. De Body Mass Index (BMI) wordt hiervoor het meest gebruikt. Dit is een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Berekening van het BMI kan bijvoorbeeld via het Voedingscentrum. Daarnaast zijn de buikomtrek en de huidplooidikte ook maten voor de hoeveelheid opgeslagen vet in het lichaam.

BMI-categorieën voor het lichaamsgewicht voor volwassenen (kg/m2) zijn:

  • Ernstig ondergewicht :                  < 16.0
  • Ondergewicht :                                 16,0  18.5
  • Gezond gewicht:                             18.5 – 24.99
  • Overgewicht:                                     25.0 – 29.99
  • Ernstig overgewicht:                      ≥ 30.0

Gezond afvallen

Het is belangrijk voor de algehele gezondheid om overgewicht tegen te gaan en te streven naar een gezond gewicht, juist bij reuma. Om af te vallen is het belangrijk iets meer te verbranden aan energie (door lichaamsbeweging) dan dat er aan energie binnenkomt (via voeding). Dit kan door de leefstijl te veranderen: een gevarieerd eetpatroon met iets minder kilocalorieën, weinig alcohol en meer bewegen. Strenge diëten zijn over het algemeen niet aan te raden. 

Op internet zijn vele websites gewijd aan overgewicht en adviezen over afvallen, zoals de website van het Voedingscentrum en Thuisarts.nl. Daarnaast kunnen zorgverleners buiten het ziekenhuis hulp bieden, zoals de huisarts, een psycholoog-coach of een diëtist.

Laatst bijgewerkt op: 10 januari 2022

Kinderarts Ilse Hendriksen en reumatoloog Anne-Marie Wessels, die een echografie maakt
Speciaal spreekuur voor kinderen met gewrichtsklachten